fredag 2 september 2016

Sal 305 av Ingelin Angerborn

"Det är över. Jag orkar inte ses. Vi hörs."

Elviras kille Melker gör slut med sms. Hur kan han? Efter ett år tillsammans! Först blir Elvira ledsen, men sedan bubblar det upp ilska i kroppen. Hon springer ut i ösregnet, tar sin cykel och trampar ilsket mot andra sidan stan för att säga Melker ett sanningens ord. Utan hjälm, jacka och skor. Plötsligt blir allt svart. När hon vaknar upp ser hon in i ett par gröna ögon i ett ansikte omgivet av rött hår. En äldre kvinna ser oroligt på henne. Regnet öser ner runt dem. Elvira har cyklat omkull i ett stort hål i vägen och har slagit i armbågar och huvud. Det bultar rejält i huvudet och hon känner sig yr. Ambulansen kommer och kör Elvira till sjukhuset. Hon minns ingenting. Vart hon var på väg, utan skor och hjälm. Varför kvinnan känns bekant. Och varför hon hela tiden ser registreringsskylten MAJ029 framför sig. Idag är det 29 maj, kanske är det därför?

Elvira har fått en rejäl hjärnskakning och får stanna kvar på sjukhuset för observation i två dygn. Mamma kommer och håller sällskap när hon inte jobbar. Elvira är väldigt yr och trött och glider mellan sömn och vakenhet, till och från. Från sitt salsfönster ser hon det tomma gamla mentalsjukhuset, som alla brukar kalla Dåris. Det berättas massor av spökhistorier i stan om Dåris, om alla dårar som var instängda där och som nu är kvar och spökar. Det sägs till exempel att man kan se ljus från ett rum på kvällarna och en skugga i fönstret.

På natten när Elvira inte kan sova känner hon att hon måste dra upp persiennen och kolla om hon ser något. Och mycket riktigt, är det inte ett svagt ljus från ett av fönstren? Efter det har hon ännu svårare att komma till ro. Men till slut intalar hon sig att det bara är inbillning efter alla spökhistorier. Dagen efter tar hon en bild från sängen ut mot Dåris och skickar som MMS till sin kompis. "Kolla utsikten". Men när hon studerar bilden lite närmare syns det något vitt i ett av fönstren. Är det inte i det fönstret det lyste i natt? Hon zoomar in mer och mer. Det är något skrivet på fönsterrutan. Det står TIH MOK. Vad betyder det? Om det inte är spegelvänt....för i så fall står det KOM HIT...

Angerborns Rum 213 kom ut 2011 och är fortfarande en av bibliotekets mest utlånade spökhistorier. Filmatiseringen av boken är i full gång och den planeras att visas på bioduken sportlovet 2017. Nu är uppföljaren här i form av Sal 305. De ska vara fristående från varann, men jag tycker att de ska läsas i ordning för att komma till sin rätt. Eftersom Rum 213 är så bra hade jag ganska höga förväntningar på Sal 305. Och jag blev inte besviken. Rum 213 är spännande, men Sal 305 är ännu mer rysligt läskig.  Jag läste den i går kväll i skenet av en liten läslampa och vissa stunder kröp det i nackhåret!!

Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789129698053

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar