onsdag 21 september 2016

Innanför min blåa dörr av Ellen Karlsson

Det är sommarlov. Leos morfar har dött. Mamma är så ledsen att hon inte vill gå upp ur sängen och knappt vill äta. Ingenting roligt händer, fastän att det är soligt och varmt ute. All pappas tid och energi går åt till att trösta mamma. Ingen kompis är hemma. Leo är uttråkad och sorgsen.

Men till slut börjar en slags ilska också växa och bubbla i kroppen. Så klart är det ledsamt att morfar är död, såklart saknar Leo också honom. Men hur länge ska mamma bara ligga där och gråta? Sommarlovet är ju snart slut och de har inte gjort något roligt tillsammans!

Då hör Leo ett kluckande ljud. Under tröjan. När han lyfter på tröjan ser han en blå dörr mitt på magen. Försiktigt gläntar han på dörren och kikar in och hör då det kluckande ljudet ännu tydligare. Det kommer från en båt som guppar i ett blått hav. Tre figurer sitter i båten. De presenterar sig som Taxi, Lången och Tvären och de förklarar att det inte alls är en båt, utan en eka.

Leo försvinner in i deras värld där det bara händer roliga saker. Tillsammans äter de godis, åker vattenskidor och slappar i solstolarna. Tills en dag då Leo känner att allt är liksom FÖR perfekt.  Man ska inte vara jätteglad varje dag. Man kan inte ha roligt jämt. Nu är det dags för Leo att gå hem igen.

Innanför min blåa dörr är en liten pärla. Enkel text och fina teckningar. Sorgligt men ändå humoristiskt. Perfekt högläsningsbok om livet och döden. Passar i så fall från 5 år. Läser man den på egen hand passar den från cirka 8-9 år.

ISBN: 9789187033292


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar