tisdag 6 september 2016

Du är modigast av Christina Wahldén

Det är julafton. Knut sitter ensam på sitt sjukhusrum på Barnonkologen, eller Bonken som det brukar kallas. Han har cancer och har fått feber så han får inte åka hem och fira jul med sin mamma, pappa och lillasyster. Just nu är de med farmor och farfar och firar, de ska komma till Knut senare. De flesta barnen på avdelningen har fått lov att åka hem över jul, så det är tyst och stilla överallt. Knut tänker på sin bästis, Hugo. Hugo har inte hört av sig en enda gång sedan Knut blev sjuk. Inget besök, inte ens ett kort. Alla i klassen har skrivit små hälsningar som fröken har lämnat, flera har skickat klipp via mobilen och några har hälsat på. Men hans bästa vän har inte synts till. Hugo är nog inte hans bästa vän längre.

Det knackar på dörren och cirkusclownen kommer in. Knut gillar inte clowner, men när clownen ber om hjälp att hitta sin portfölj, följer Knut med och letar. Han har ju ändå inget annat att göra. Han drar ut droppställningen ur eluttaget och tillsammans ger de sig ut i sjukhuskorridorerna, genom kulvertar, upp och ner i hissen för att försöka hitta portföljen. Den syns inte till någonstans, däremot hittar de en städare och en liten ledsen tjej. Doris ska få åka hem över jul, men vågar inte riktigt. Hon är rädd för att åka helikopter och hon vill inte visa sitt huvud för alla där hemma. Cancermedicinerna har gjort att hon har tappat sitt hår och hon är rädd att hennes familj och vänner kommer att tycka att hon ser konstig ut. Knut lånar ut sin mössa, och helikopterföraren undrar om han, städaren och clownen kan hålla Doris sällskap bak i helikoptern. Vilken härlig känsla att flyga helikopter! Och att få hålla sin nya kompis Doris i handen under resan.

Väl tillbaka på sjukhuset möts Knut av sin familj som har med sig kramar, julklappar och tårta. En tråkig och sorglig dag blev en rolig och fin julafton. Ett riktigt äventyr faktisk. Med skattjakt i sjukhuskorridorer och helikopterfärd. Och en ny vän också, till på köpet.

Du är modigast är en lite sorglig, men ändå hoppfull och fin berättelse. Knut är allvarligt sjuk och vet mer om livet än de flesta vuxna, men försöker ändå tänka på glada saker och på att han minsann SKA bli frisk. Det är en bra högläsningsbok, eftersom den väcker funderingar och tankar kring vänskap, livet och döden. Känner man någon som är sjuk och ligger på sjukhus är detta ett perfekt sätt att få förståelse och inblick i hur det kan vara och kännas. Jag avslutade boken med en tår i ögat men med ett leende på läpparna.

Passar dig som är 9 år och uppåt om du ska läsa den själv. Som högläsning och samtalsbok kan man läsa den från cirka 7 år.

ISBN: 9789129700039
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar