tisdag 3 september 2019

Midnattstid av Benjamin Read

"Sedan tidernas begynnelse, sedan vi alla trädde ut ur skuggor och skogar, har mitt folk levt sida vid sida med ditt. Nattfolk och dagfolk."
Hon klappade Emily på axeln.
"Du är dagfolk, hjärtat."
"Jo, jag förstod det."
"Under det senaste år hundradet började magin sina. Era vetenskapliga framgångar drev den ur världen. Vi är lika mycket varelser av magin som varelser av natten, och vi behöver den för att överleva. Läget blev desperat."
Hennes röda ögon blev mörka och blodiga, hennes ansikte bistert.
"Vi stod på randen till utplåning tills våra beskyddare, De äldre makterna, slöt ett förbund med er drottning, Victoria. Våra främsta trollkarlar samarbetade med era främsta forskare för att skapa en unik anordning som kombinerade magi och mekanik."
Hon reste sig upp, sträckte ut handen och drog upp Emily på fötter.
"Den var avsedd att skpa en plats där det alltid var natt, där magin kunde överleva och vi alla var trygga", sa Japonica, vände på Emily och pekade över hennes axel.
"Där är den. Den stora maskinen." (s. 70-71)

Emilys mamma får ett mystiskt brev där det står att hon måste åka hem, till Irland där hon växt upp. En familjemedlem behöver hjälp. Pappa är misstänksam, brevet kommer på kvällen, då får man ju inte post?! Mamma ger sig av direkt - familj är familj. Nästa kväll kommer ett nytt kuvert, till Emily, med ett märkligt brev och mammas halsband som hon alltid bär. Sedan hörs mamma inte av mer. Pappa åker till jobbet och är sedan även han försvunnen. Han har blivit orolig för mamma och ska försöka hitta henne. Emily står plötsligt ensam och förvirrad. Vad håller på att hända? Hon beger sig till adressen där pappas jobb ska ligga, det stora postkontoret i London. På vägen dit blir hon förföljd av en hiskeligt stor figur till hälften björn, till hälften människa. Skräckslagen springer hon de sista metrarna mot pappas jobb, men där postkontoret ska ligga finns bara stolpar, koner, avspärrningsband och en stor skylt "Stängt för ombyggnad - ursäkta röran".....

Midnattstid är del 1 i en ny trilogi, en äventyrsserie fylld med magi och humor. Recensenter drar paralleller till Harry Potter och Nevermoor. Passar jättebra som högläsning i höstrusket. Från 9 år.

9789178130863

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar