tisdag 24 september 2019

Bob av Wendy Mass

Livy är tillbaka hos mormor i Australien. Det är fem år sedan sist. De har pratats vid flera gånger i veckan över Skype, men det är långt och dyrt att åka från USA till Australien. Nu ska Livy vara hos mormor i en vecka medan mamma åker runt och hälsar på gamla kompisar. Mamma har längtat så! Livy har inte längtat lika mycket. Det känns konstigt att vara ensam hos mormor efter så lång tid.

Mormor tar med förväntansfull min fram det Livy lekte med när hon var i huset sist - ett slitet gosedjur, en påse med svarta schackpjäser - men Livy känner inte igen någon av leksakerna. Däremot är det som att övervåningen pockar på uppmärksamhet. En garderob i rummet där hon bodde sist? Och ett endaste litet diffust minne har hon, det är något med en annorlunda kyckling. "Har du höns, mormor?" Mormor blir jätteglad, äntligen minns Livy något från månaden hon var på besök som femåring! "Ja, jag minns bara en lite udda kyckling, hade du en som inte var som de andra?", säger Livy.  Men mormor vet inte vad hon pratar om.

Livy går upp till garderoben och öppnar försiktigt dörren. Därinne finns schackbrädet och resten av schackpjäserna, ett legopiratskepp, ett jättetjockt lexikon och...en midjehög grön levande figur i en hemmagjord kycklingdräkt som tittar både lite reserverat och hoppfullt på Livy. Figuren presenterar sig som en zombie som heter Bob och blir lite upprörd när han förstår att Livy inte känner igen honom. Han berättar att de sågs första gången i hönshuset (därav hans klädsel; Livys gula pyjamas med pålimmade fjädrar) och att de tillsammans försökte klura ut var han kom ifrån. När Livy sedan skulle åka hem till USA ställde hon honom i garderoben och bad honom vänta där, "jag är snart tillbaka".

Fem år är lång tid att vänta i en garderob. Bob har byggt ett piratskepp i lego 63 gånger. I mörkret. Räknat till 987654321, sex gånger. Och lärt sig en himla massa ord i ordboken. Han har glömt vem han är och var han kommer ifrån. Men han har inte glömt Livys löfte; att hjälpa honom att hitta hem. Livy ser ju direkt att han inte är en zombie, och ingen kyckling heller för den delen. Men varifrån kommer han egentligen och hur tar han sig hem?

Bob är en sååå fin bok! Rolig, mysig och spännande. Passar som högläsning från 6 år och om man läser själv från 9 år.



9789150223040




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar