måndag 16 september 2019

Nelson Tigertass

Detta kommer bli mitt nya bästa tips på en riktigt bra högläsningsbok. Nelson Tigertass av Lena Frölander-Ulf har allt som gör en högläsningsbok riktigt bra. Förutom en fantastiskt bra historia och ett fint språk så finns äventyr, spänning, vänskap och en cliff hanger i slutet på varje kapitel.

Nelson är bokens hjälte. Han är 6 år och är på sommarlov hos sin morfar. Allt är toppen tills morfaderns gamla kärlek oväntat dyker upp, då blir det bråttom. Morfadern är kär och har inte tid med Nelson mer. Så Nelson skickas hem som en postförsändelse med tåg, flera dagar tidigare än vad som är tänkt. Det gör att ingen möter honom på stationen, hans mamma vet inte att han kommit hem och Nelson vet inte var han bor. Hans mamma håller nämligen på att bygga deras hus och Nelson har aldrig varit där. Nelson vågar inte fråga gubbarna på stationen om hjälp. Han vandrar in i järnvägsparken istället och där börjar äventyret.

I parken träffar han en jättestor pratande tiger som heter Zamba. Nelson blir först jätterädd, men fattar snart att tigern är snäll och vill hjälpa honom att hitta hem. Men det är inte så lätt. Berlurenstad styrs av ordningens vänner och de tycker inte om sådant som är annorlunda, som tigrar och barn utan föräldrar. I Berlurenstad måste alla göra saker på rätt sätt och det finns bara ett rätt sätt, det som ordningens vänner har bestämt. I Berlurenstad finns också skymmare, mystiska figurer som verkar farliga. Men någonstans i staden finns hans mamma som Nelson måste hitta trots att han är rädd.

Fantastiskt fin bok om vänskap, rättvisa och om att vara modig fast man egentligen inte vill vara det. Passar från cirka 6 år till ungefär 110 år

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar