onsdag 28 augusti 2019

Dödvatten av Lena Ollmark

Vera och Max träffas på behandlingshemmet. Där bor barn och ungdomar som har olika psykiska problem en kortare eller längre tid. Tanken är att de ska få tillfriskna i lugn och ro med utbildad personal. Veras mamma har varit bipolär under hela Veras uppväxt. Vissa perioder har mamma varit pigg, glad och kärleksfull. Vissa perioder har mamma druckit mycket alkohol och legat i sängen hela dagarna. Vera har så klart inte heller mått så bra av detta och har ofta skadat sig själv. Under en mörk period lyckades Vera övertala mamma att följa med på en utflykt ner till sjön, där de kunde grilla korv och titta ut över det frusna vattnet. Men när Vera ägnade sin uppmärksamhet åt att försöka få fyr på elden gick mamma ut på isen, långt ut där isen var skör. Mamma drunknade, tyst, på vilje. Vera sprang ut på isen, men kunde inte gå ända fram på grund av den sköra isen, utan kunde bara se på när mamma drunknade under isen.

Max har haft en tvillingsyster som hette Julia. De har alltid umgåtts, gjort allt tillsammans. Julia var snygg, glad och omtyckt. Och känd, hon hade massvis med följare på Instagram och Youtube, som gillade hennes filmer om hennes vardag, mode, och segling. Förra sommaren omkom Julia när hon var ute ensam och seglade under en storm. Varken båten eller kroppen återfanns.

Max och Vera finner varandra, båda längtar de efter någon, båda har skuldkänslor för något de inte kan hjälpa. Under hela våren hänger de ihop. När det blir dags att skrivas ut från behandlingshemmet och flytta hem igen, frågar Max Vera om hon vill bo hos hennes familj ute på Saltöga under sommaren. De är väldigt rika och har ett stort sommarhus på en skärgårdsö där de bruka hålla i seglarkurser för barn under sommaren. Vera tackar ja, så klart. Det låter ju fantastiskt!

Väl ute på Saltöga är det just fantastiskt. Alla är jättetrevliga, allt är superlyxigt, allt är perfekt. Men bara till en början. För det finns ju inget som är perfekt. När man skrapar på ytan så flagnar även det mest perfekta. Är alla verkligen trevliga på riktigt, är Vera välkommen? Var Julia glad och omtyckt jämt? Och saknad av alla? Vad hände egentligen den där stormiga kvällen ute till havs när Julia försvann?

Dödvatten är spännande och mystisk. Boken tar även upp psykisk ohälsa på ett bra sätt. Den passar därför även som högläsning. Från 11 år.

9789132210570

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar