onsdag 18 september 2019

Laboratorium nr 4: Hemligt område av Dan & Lotta Höjer

"- Jävla laboratorieråtta!

   Jagges ord svävar över den tomma skolgården. Det är oktober i den lilla byn Nipplinge, mitt ute på landet. Det är nästan mörkt fast klockan bara är sex på kvällen.
   Allt är tomt och tyst. Inga lärare som är på väg hem. Ingen som kan rädda pojken på marken.
   Den första sparken kommer helt oväntat. Mot magen. Och sedan en till. Lite längre ner."
Alex och Shantis föräldrar jobbar på den nya militäranläggning och är nyinflyttade i Nipplinge. Hemlighetsmakeriet kring anläggning irriterar de gamla byborna som undrar vad det egentligen är som händer bakom taggtrådarna. Varför allt detta hemlighetsmakeri just här?

Boken inleds med citatet ovan och man kastas direkt in i misshandeln av Alex som försvarslös får ta emot spark efter spark från Jagge och hans kompisar. Jagge, byns tuffing, med en pappa som är polis och som därför vågar göra lite som han vill. Och trots att Alex själv inte har en aning om vad som händer på militäranläggningen har han blivit Jagges slagpåse.

Shanti dyker upp och tillsammans med Wilma, en annan bybo, lyckas de skrämma iväg Jagge och hans kompisar. De får hem Alex och Wilma hjälper till att plåstra om honom. Wilma lyckas efter lite lirkning övertala Alex och Shanti till att ta sig in på anläggningen och in i laboratorium nr 4. Det labb som är absolut hemligast av dem alla.

De är nära att bli avslöjade och mitt i paniken får Alex ett mystiskt pulver över sig. De lyckas komma undan utan att bli upptäckta. Tror de i alla fall, men snart dyker det upp hotbrev och de inser att någon haft koll på dem. Men vem? Eller vilka? Och vad är det som händer med Alex?

Laboratorium nr 4: Hemligt område var så spännande och medryckande att jag läste boken i ett svep och hoppas att det snart kommer fler böcker om Alex och Shanti.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar