onsdag 11 september 2019

Junos vlogg; kaos och katastrofer av Linda Skugge

Juno går i 7:an. Hennes bästis Fairy går i parallellklassen. Junos klass är jättestökig, Fairys klass är jättelugn. Juno är väldigt blyg och önskar att hon hade fått gå i Fairys klass istället. I sin stökiga klass säger hon inget och känner ingen. Försöker mest gömma sig längst bak hela tiden.

Juno har en egen Youtubekanal där hon dansar och sjunger. Fairy filmar. Det känns annorlunda på Youtube, ingen tittar på henne och allt går att ta om och klippa bort. Kanalen har en följare - Fairy. En dag spelar de in en haul där Juno berättar om saker hon har shoppat på stan. Efter det blir det ett kort inslag när Juno imiterar Shrey i klassen när hon målar naglarna på lektionen och Juno kallar henne för Shrey leverpastej. Av misstag lägger Juno ut fel video på sin kanal. Så fort hon upptäcker det tar hon så klart bort vloggen om Shrey, men den har redan upptäckts av flera i klassen som sprider den vidare på Snap och Instagram.

Plötsligt har Junos Youtubekanal massvis med nya prenumeranter. Pappa är glad och säger grattis.
"Du måste väl lagt ut något riktigt bra för att plötsligt få så många nya tittare, sa pappa och lät så där stolt och glad på rösten som han kan göra när jag har gjort något som han tycker är coolt eller extra bra." (s. 57) Juno vågar knappt gå till skolan efteråt. Väl där jagar Shrey och Vilda henne ut från skolområdet. Det känns inte bra det här...

Juno bestämmer sig för att göra en vlogg om det som hänt. En skamvlogg. Hon berättar ärligt om sitt misstag och varför hon gjorde videon. Efteråt rasar kommentarerna in och de är inte snälla. Nu känns allt ännu värre! Hur ska Juno nu göra?!

Junos vlogg; kaos och katastrofer tar upp en bit av verkligheten för dagens barn och ungdomar. Hur sociala medier kan bredda och berika ens liv, men även sprida saker alarmerande snabbt och hur svårt det är att få inlägg på nätet ogjorda. Boken är rolig och tänkvärd och kan fungera bra som högläsning och samtalsunderlag i en klass. Passar från 11 år.

9789132210563

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar