tisdag 28 juni 2016

Kråkslottet av Ewa Christina Johansson

Det är sommar. Viva är ungefär 14-15 år och har åkt för att hälsa på sin storasyster Vicks, som är tio år äldre och som Viva därför inte känner så väl. Vicks har köpt ett hus på landet, och har berättat på telefon om hur underbart det är på landet och om hur mysigt hennes hus är. Nu när Viva står utanför huset förstår hon att även om det där med landet kanske är sanning för Vicks, så var berättelsen om det fina huset lite av en överdrift. Trädgården är igenväxt och huset liknar ett kråkslott. Färgen har flagnat så att man knappt ser vad huset en gång i tiden har haft för kulör.

När Viva tittar på vindsfönstren så rör sig de tunna vita gardinerna. Från det ena fönstret över till det andra, som om någon går därinne på vinden och drar med handen utmed gardinerna. Vicks verkar inte se något konstigt alls, utan pladdrar bara på om hur fint det kan bli här, med lite ny färg och en rensning i trädgården.

Vicks jobbar extra på ett äldreboende och får mycket jobb de närmaste dagarna. Viva förstår att Vicks behöver pengarna och säger därför att det är helt ok att hon åker och jobbar både kvällar och nätter. Men egentligen är Viva rädd. Huset är obehagligt och läskigt, hon känner sig inte ensam och det hörs konstiga ljud. Och det bara blir mer och mer spöklikt. Vem är till exempel den gråklädda kvinnan som hon ser nere vid hästhagen, som ser rakt mot henne men ändå inte hälsar? Och den grå hästen i hagen som inte lämnar hovavtryck efter sig i leran, hur går det till?

När grannkillen Tuve berättar om vad som sägs ha hänt i huset förr i tiden, anar Viva ett samband. Trots det vill hon ändå inte riktigt tro att det kan hänga ihop. Det sägs att en kvinna som bodde i huset förr kallades Silverhäxan, och när hon dog skulle hon ha stannat kvar i huset för att spöka. Många år senare försvann en ung tjej som bodde i huset, och enligt Tuves spökhistoria skulle det vara Silverhäxan som hade tagit henne. Viva vet inte vad hon ska tro. Kan det verkligen vara ett spöke i huset eller har alla mystiska saker som hänt på sistone en naturlig förklaring?

Ewa Christina Johansson är mästare på att skriva läskiga berättelser som får det att krypa i nackhåren. Tidigare har hon bland annat skrivit Anden i glaset och Galgbacken och nu är det dags för Kråkslottet. Böckerna hänger inte ihop, utan kan läsas var för sig.

Passar dig som är ungefär 10-13 år.

ISBN: 9789132168581

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar