tisdag 14 juni 2016

Experimentet av Harald Nortun

Ska man behöva låtsas vara någon man inte är,  för att få vara den man egentligen vill vara?

Amund och Amanda sitter på tåget på väg hem till farmor och farfar. Det är sommarlov och syskonen ska tillbringa några dagar hos dem. Amanda känner på sitt nya stubb.  Efter att ha fått fullt av målarfärg i håret igår, har allt hår rakats av. Hon är faktiskt ganska nöjd med frisyren.

Amund ser fundersam ut och säger sedan "ska vi låtsas vara varandra när vi kommer till farmor och farfar? Som ett experiment, en stund bara?"
De är tvillingar och väldigt lika, och med den nya frisyren ser ju faktiskt Amanda mer ut som en kille än Amund. Ja, varför inte?

De byter kläder och fixar iordning sig och lovar varandra att de ska inte vara "för mycket". Amund får inte vara en för fnissig och tjejig låtsas-Amanda och Amanda får inte hålla på med "Hey yo!" och tuffa sig som låtsas-Amund. Och så ska de byta tillbaka efter middagen.

Fast efter middagen kommer farmor och farfars grannbarn Stefan och Silje och knackar på. De är i Amund och Amandas ålder och har sett fram emot att det kommer någon till byn och hälsar på som är under 50 år. De undrar om Amund och Amanda vill hänga med ut? Det hinns inte med att byta tillbaka roller, utan Amund och Amanda får spela varandra hela kvällen.

Dagarna går och till slut går det inte att byta tillbaka. Hur kommer Stefan och Silje reagera om de berättar att de har skojat eller lurats i flera dagar? Och det går ju inte bara att byta roller och inte säga något - Amund och Amanda är visserligen lika, men den stubbiga frisyren avslöjar ju dem om inte annat.....

Dessutom gillar de faktiskt sina nya roller. Silje berättar hemligheter för Amund och han får äntligen den nära kompis som han har saknat, någon som man kan prata om allt med (ja, kanske inte riktigt allt!). Amanda som inte trivs med att umgås med fnissiga tjejer som kollar in killar och läser bloggar, får nu äntligen en kompis i Stefan att prata dataspel och åka ut på fisketurer med.

Det här är en jättemysig bok om en härlig sommar, som rymmer både roliga äventyr och hemligheter. Den väcker mycket tankar om vad som är tjejigt och killigt, varför det egentligen är så, och om man verkligen behöver  bry sig om sådana "regler".

Passar dig som är 10 år och uppåt ungefär.

ISBN: 9789172997998

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar