fredag 3 juni 2016

Bara för dig på mellanstadiet; 12 berättelser

Den här boken har ett fint omslag, men en tråkig titel. För det första "Bara för dig..." - jag gillar inte sådana gränser, tänk om man är 9 eller 13 och vill läsa denna - får man inte det då? Dessutom "mellanstadiet" - får mig att tänka på skolan, och denna bok kan man i för sig läsa i skolan, men även på stranden, i sängen, i bilen - var som helst! Så, strunta i titeln och kolla in innehållet istället!

Boken bjuder på tolv nya berättelser skrivna av tolv av Sveriges bästa barn-och ungdomsförfattare. Bland annat finns det berättelser av Kristina Ohlsson, Katarina von Bredow och Kerstin Lundberg Hahn. De handlar om verklighet och fantasi, vänskap och ensamhet, i skolan och på fritiden och handlar om både killar och tjejer. Den är sorglig, rolig, spännande och mystisk.

Den sista berättelsen heter Förbannelsen och är skriven av Oscar Danielson. Den handlar om en fredagkväll mellan 19 och 22. Mamma och pappa dricker ett glas vin och gör tacos. Egentligen skulle de ha kyckling, men eftersom Johan tycker bättre om tacos så föreslår mamma det istället. Efteråt hyr de en film på nätet och mamma anstränger sig för att de ska ha trevligt och mysigt tillsammans. För mamma vet. Och ser olycklig ut. Hon vet var resten av Johans klass är ikväll och hon vet varför Johan inte är där....

Författarna skriver på  väldigt olika sätt och det gör att läsningen blir omväxlande och man tröttnar inte. Varje berättelse är 10-15 sidor - perfekt när man väntar på att bussen ska komma eller att pastan ska koka klart!

 ISBN: 9789129692983

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar