måndag 11 juli 2016

Odjuret vaknar av Ola Lindholm

Andy är föräldralös och bor i ett fosterhem där han inte trivs. Till slut får han nog och rymmer hemifrån. På nätterna sover han högt upp i träd, där han har bundit fast sig för att inte trilla ner i sömnen. Varje natt drömmer han om sina föräldrar, men drömmarna slutar alltid med att ett hemskt odjur håller på att döda dem. Hans föräldrar omkom i en trafikolycka, det var inget odjur, det vet Andy. Men ändå vaknar han av drömmen varje natt, helt kallsvettig.

Fast en natt slutar drömmen annorlunda. En blå fågel sitter på hans axel och pickar på honom med sin näbb. Vak-na, vak-na, kraxar fågeln. När Andy öppnar ögonen står det en tjej framför honom och petar honom i magen med en pinne. Flickan Isabell Angel och hennes pappa Papi Angel berättar sedan en märklig berättelse för Andy. Han vet knappt vad han ska tro:

Familjen Angel är drömfångare och har varit det i flera generationer tillbaka. De fångar in drömdjur som barn världen runt drömmer om och släpper sedan djuren fria i ett rike där de kan leva i säkerhet. Tanken är att när världen är fridfull ska djuren få återvända till barnen som drömt om dem och alla ska kunna leva tillsammans.

Men alla drömmar är inte glada och lyckliga. En del barn drömmer mardrömmar. Mardrömsdjuren låser familjen Angel in i en borg - det hade blivit kaos om de sprungit omkring bland de goda drömdjuren. Det värsta mardrömsdjuret av dem alla har ett ensamt barn som lever helt utan kärlek och trygghet drömt fram. Det odjuret har familjen Angel inte lyckat fånga. Papi Angel är orolig att monstret kommer att förgöra hela världen. Det växer sig bara större och skrämmer allt fler barn i deras drömmar.

Det är ett utvalt barn som måste förgöra odjuret och till sin hjälp kommer det utvalda barnet ha ett magiskt silversvärd. Papi Angel säger att Andy är den utvalde. Andy fattar ingenting, det kan väl ändå inte stämma?! Hur ska han, en liten, rädd kille kunna förgöra ett fruktansvärt odjur?

Har du läst om djuren paddofant, schackrutig zebra, hönräv och kondorhjort förut? Antagligen inte, men visst låter de häftiga? Gillar du äventyrsböcker? Då kan detta vara en bok för dig! Här får man ett spännande äventyr fyllt med djur, drömmar och action.

Detta är del 1 i serien Drömfångaren och jag ser fram emot att läsa nästa del, hoppas att den kommer ut snart! Författaren Ola Lindholm har tidigare jobbat med Kamratposten och barnprogram på SVT. Bland annat var han programledare för de första säsongerna av Wild Kids. Detta är hans första bok. En bra början, tycker jag!

Passar dig som är 9-12 cirka.

ISBN: 9789163887574

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar