torsdag 8 april 2010

Dödens sång versus Damen på kyrkogården












Spökhistorier och skräck är ju alltid gångbart bland barn i mellanåldrarna. Två nya böcker i denna genre är Damen på kyrkogården och andra spökhistorier av Jörn Roeim och Dödens sång och annat otäckt av Bögh Andersen, med norskt respektive danskt ursprung.

När det gäller grad av läskighet vinner Bögh Andersen stort. De fyra novellerna i hans bok är riktigt skrämmande och boken kommer säkert att bli lika populär som hans tre tidigare böcker. Den kommer säkert att inspirera ett och annat barn att testa Anden i glaset, men förhoppningsvis utan det resultat som pojkarna i boken råkar ut för. Den sista novellen, En jägare gick för att jaga, är också den riktigt ryslig. Att be att få låna telefonen av mannen i Jägarhuset var ingen bra idé...

Damen på kyrkogården är en blandning av mer eller mindre skrämmande spökhistorier. En del av dem känner man igen som varianter av tidigare lästa spökisar, t.ex. Damen på kyrkogården och Kniven. Flera av berättelserna slutar i en lite befriande knorr, vilket gör att den kanske passar även för lite yngre barn.

Båda böckernas illustrationer ökar på den kusliga stämningen. Omslagen skiljer sig åt en hel del. Framsidan på Dödens sång påminner en del om Skogens systrar av Dahlin och kommer säkert att locka läsare. Damen på kyrkogården har ett mer klassiskt skräck-omslag, som även det säkert kommer att locka till läsning.

1 kommentar:

  1. Fortsätt med rysare i dödens sång!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera