onsdag 31 maj 2017

Egils bästa sommar av Gull Åkerblom

Här kommer ett sommarlovsläsningstips till :)

Egil är ett gammalt vikinganamn och betyder typ svärdsman. Egil själv tycker inte att han gör skäl för sitt namn. En viking med svärd - då borde man vara stark och modig. Men Egil kan inte läsa, är rädd för vatten och känner sig ofta ensam. Han gillar att spela data och att teckna och längtar efter en egen hund, men mamma tycker att det kan räcka med mormor och morfars hund, Mimsan.

Sommarlovet börjar alltid med att Egil fyller år. Då brukar mamma ha semester och de brukar åka till mormor och morfars hus på landet. Där är det mysigt att vara. Egil ser fram emot att fiska med morfar och leka med Mimsan.

Men i år verkar det bli den sämsta sommaren man kan tänka sig. På Egils födelsedag hörs inget viskande och prasslande på morgonen, så som det brukar göra när familjen ordnar med frukost på sängen. Det är helt tyst i huset när Egil vaknar. Har de glömt bort? När han tassar nerför trappan ser han att alla är vakna, men de ser med ledsna istället för glada och förväntansfulla ögon på honom. Morfar har ramlat och brutit benet, och nu sitter de och väntar på ambulansen.

Efter några dagar kommer morfar hem med gipsat ben. Han har ont och är deppig för att han nu inte kan fiska med Egil. Dessutom hade han tänkt att han skulle lära Egil att simma...

Nej, sommarlovet hos mormor och morfar börjar inte så bra. Men ganska snart så vänder det faktiskt och det visar sig att lovet blir Egils bästa sommar. Det blir en sommar då han inte bara lär sig att simma, utan även att läsa. Och lite fiske hinner faktiskt han och morfar också med :)

Egils bästa sommar är en fin och stillsam berättelse om rädslor och förväntningar, om oro och om glädje. Och om en läshund, för det visar sig att Mimsan är en perfekt läskompis :)

Boken har få bilder, men är ganska lättläst. Passar från 7 år och uppåt och som högläsningsbok.

9789175677361

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar