onsdag 7 juni 2017

21 sanna deckargåtor av Bengt Fredrikson

Tidigare har jag skrivit om 19 historiska gåtor; från Titanic till Dracula. Nu har det kommit en uppföljare som heter 21 sanna deckargåtor. Berättelserna i boken har alla hänt på riktigt och läsaren får vara med och lösa fallen genom ledtrådar i texten eller i bilden. Vissa gåtor utspelar sig långt bak i historien medan vissa har hänt i nutid.

Exempelvis kan man läsa om när tjuven Lasse-Maja (som har gett namn åt böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå) åker fast för att ha gjort inbrott i Järfälla kyrka år 1812. Hur kunde poliserna vara så säkra på att Lasse-Maja var inblandad, han och hans kumpan hade ju gömt kyrksilvret?

2009 gjordes första helikopterrånet i Sverige. Tjuvarna landade med helikopter på ett hus i Stockholm där ett företag förvarar en massa pengar. De hade lagt ut fotanglar på gatorna i hela området, så att polisbilar som förföljde dem skulle få punktering. För att inte polishelikoptrar skulle få tag i dem, hade tjuvarna lagt en väska på platsen där helikoptrarna brukar lyfta. Hur kan en vanlig väska stoppa poliserna från att förfölja tjuvarna?

År 1996-1998 förgiftade Alexandru Nemeth olika livsmedel som var tillverkade av ett och samma företag. Han ville att märket skulle förknippas med problem och att folk inte skulle våga köpa deras produkter. På så sätt skulle det gå dåligt för företaget. Och det gjorde det. Företaget var tvungna att gång på gång återkalla alla sina produkter från affärerna, för att inte konsumenterna skulle bli förgiftade. Efter två år var företaget nära konkurs och ägarna var helt desperata, de kunde göra vad som helst för att stoppa sabotaget. Det var just det Alexandru hade väntat på. Han begärde diamanter värda hundra miljoner kronor för att sluta sabotera. Och för att inte åka fast på mötesplatsen, skickade han brevduvor för att hämta upp diamanterna. Bra plan. Men ändå åkte Alexandru fast. Frågan är bara hur?

21 sanna deckargåtor är en spännande faktabok.  Men boken är skriven i berättande form, så att det är ungefär som att läsa en kapitelbok. Varje gåta med efterföljande svar är 4-5 sidor lång, och passar därför perfekt på sommaräventyr när man kanske läser kortare stunder åt gången. Jag gillar böcker där man får klura lite och vara aktiv som läsare. Vissa gåtor är ganska enkla, medan vissa är svårare. Ibland tjuvkikade jag på facit :)

Passar dig som är 9 år och uppåt.

9789150119473

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar