torsdag 18 februari 2010

Hemligt brev till hela världen av Ulf Nilsson

På skolan där jag arbetar är det många elever som gillar Ulf Nilssons böcker i serien Johnny & Co. Jag kan bara hålla med, böckerna om Johnny tillhör mina absoluta favoriter. Förra året kom den fjärde boken i serien, Hemligt brev till hela världen.

Johnny är en elvaårig kille som löser olika uppdrag på Danskans begäran. Danskan är en kvinna som bor granne med Johnny. Hon dansar tango på nätterna, dricker sött vin till frukost och är enligt Johnnys pappa inget bra sällskap för sonen. Men Johnny trivs i Danskans sällskap, tillsammans med henne känner han sig modig och speciell. Annars är han ofta ganska rädd, inuti honom bor en liten kille som inte riktigt ”når ända upp”. Trots sin rädsla tvekar Johnny aldrig när Danskan ber om hjälp att lösa olika fall. Dessutom blir han rik på kuppen, Danskan betalar bra för slutförda uppdrag.

I bok nummer fyra har Johnny har kommit upp till en ny nivå. Det här fallet är svårare, större och mer komplicerat än de andra. Även bokens format är lite större och lite tjockare än de tidigare böckerna. Och det är spännande! Den här gången vill Danskan ha hjälp med att ta reda på vem det är som har tagit sig in i hennes dator och skickar meddelande över hennes nätverk. Det är inte vilka meddelande som helst utan i dem talas det om automatvapen och barn som ska dödas. Johnny försöker göra sig en bild av vem den sjuke mannen bakom meddelanden kan vara. Till sin hjälp tar han fotografen Stefan som är bra på datorer. Det är olidligt spännande med en oväntad upplösning.

Läs gärna de andra delarna först: En halv tusenlapp, Den döde talar och Ensam bland rävar, så får du följa Johnny på hans väg från blivande privatdetektiv till fullfjädrad it-expert…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar