onsdag 3 januari 2018

Myrstackarna av Anna Hansson

En hel bok om myror, kan det verkligen vara intressant och kul att läsa? Svar: JA!

Myrstackarna inleder med en gåta: "Vet du vilka djur det är mest synd om i skogen? Myrstackarna!"

Men i boken får man reda på att det är inte alls särskilt synd om myrorna, de verkar tvärtom ha ett ganska spännande liv. Om man inte är en arbetsmyra det vill säga, som ska tvätta myrdrottningen flera gånger per dag genom att slicka henne ren....

Man får även läsa om vad myror äter, hur de bor och  hur de kommunicerar med varann. Nu har jag lärt mig att myror inte kan höra och därför inte kan prata med varandra, utan kommunicerar genom att lämna luktmeddelanden till varandra.

Förr i tiden trodde man att myror var bra medicin mot olika sjukdomar och badade till exempel i vatten kokt på myrstack om man hade ont i kroppen.

Den äckligaste faktan i Myrstackarna tyckte jag var sidan som handlar om en slags myror som heter Faraomyror. De gillar varma och fuktiga miljöer och bor därför egentligen i Sverige. Men man kan få med sig dem hem när man är i varma länder, och de flyttar då in i dina väggar och golv. Enligt boken trivs de allra bäst på sjukhus där de gillar att krypa in under bandage och knapra på sårskorpor! Urk!!!

Myrstackarna är en lättläst faktabok med fina illustrationer och passar dig från 6 år. Boken ingår i en ny serie med faktaböcker som heter Intresseklubben fakta. Nyligen har det kommit en ny bok i serien som heter Råttsvansarna. Vilket djur tror du att den handlar om?

9789129701500

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar