fredag 12 januari 2018

Minoo och vinterskeppet av Anna Ehring

Minoo och hennes familj väntar på det bruna brevet. Varje dag när posten smäller till i lägenhetsdörren sprids en känsla av nervositet i kroppen. Ska de få stanna eller måste de lämna Sverige? Familjen har fått tillfälligt uppehållstillstånd och väntar på det permanenta.

En dag när Minoo och lillebror Mirza kommer hem från skolan ligger brevet på hallmattan. Föräldrarna jobbar och Minoo klarar inte av att vara hemma när ett sådant avgörande beslut ligger i hallen. Hon tar Mirza i handen och springer ut i vintereftermiddagen. Mirza vill visa sin syster att han har sett tomten i hamnen och Minoo låter sig övertalas. De kryper under ett stängsel och Mirza springer snabbt ut på ett fartyg och försvinner. Minoo letar stressat efter sin bror, här kan de ju inte vara?! Har verkligen Mirza varit här förut?! Mirza syns inte till någonstans och besättningen börjar göra klart för avfärd.....

När Minoo väl hittar Mirza har fartyget gett sig ut till havs. När de pratar med tomten, som egentligen är kapten på fartyget och heter Klas, berättar han att de är på väg till England och sedan vidare till Island. Vad ska mamma och pappa säga? Och varför finns det ett inrett barnrum på fartyget, det finns ju inga barn ombord? Är Klas och hans bistra fru Gudrun kanske farliga barnkidnappare?

Jag rekommenderar verkligen den här boken. Minoo och vinterskeppet är ett jättefint äventyr, med mycket funderingar kring livet och döden. Därför passar den även bra som högläsningsbok. Från 9 år.

9789163895111

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar