måndag 18 december 2017

Rmmet nedanför trappan av Ewa Christina Johansson

Calle bor i Ödeshög i Västergötland. Han sommarjobbar som turistguide på Alvastra klosterruin. Snart är sommarlovet slut, men för Calle är det inte självklart att gå tillbaka till skolan i augusti. Han skadades allvarligt i våras och har fortfarande problem med bland annat minnet och att gå. Olyckan hände faktiskt vid Alvastraruinen. Calle och hans kusin/vän Wille balanserade på en jättehög mur och Calle trillade ner. Det var ett fall som skulle kunna leda till döden. Ett fall som Calle - som inte minns allting före- och efter olyckan - har anklagat Wille för. Så som Calle minns det knuffade Wille honom utför muren. Men nu har han börjat tvivla på att det verkligen gick till på det sättet..

Calle ser nämligen saker vid ruinen som ingen annan verkar se. Genom mobilens kamera träder människor från en svunnen tid fram. Han ser en man med lång rock, stripigt hår och hatt. En stor häst. Och en mager och smutsig flicka som ropar på hjälp.

Silverdropparna i Calles ficka rullar mjukt i handen. Den första hittade han den där olycksdagen, i ruinen. Och efter han hittat den andra droppen har mannen synts till allt oftare. Mobilkameran visar hur flickan håller krampaktigt i en silverkrona prydd med silverdroppar. Calle ser att det fattas två droppar på kronan. Kan de vara de som ligger i hans ficka? Är det därför mannen med hästen förföljer honom? Snart förstår Calle att mannen är ute efter munkarnas gömda skatt och jagar alla som kan leda honom till den.

Långsamt väcks Calles minnen kring olyckan till liv och han inser att det inte var Wille som stod bredvid honom på murkanten den där dagen...

Ewa Christina Johansson skriver riktigt bra spökhistorier. Hon håller spänningen vid liv hela berättelsen ut och jag sträckläser för att få veta hur det ska gå för Calle och vad som har hänt honom. Rummet nedanför trappan passar dig som är 10 år och uppåt och som gillar spännande böcker.

Alvastra klosterruin

9789132198106

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar