måndag 2 januari 2017

Spöksystrar; Flickan på kyrkogården av Mårten Melin

Nila ska börja i en ny klass, på en ny skola. Mamma erbjuder sig att följa henne till skolan första dagen, men Nila vill inte verka barnslig så hon går själv. Hon är sen och sneddar över kyrkogården för att hinna i tid. Högt uppe på en stor gravsten sitter en tjej i Nilas ålder. Fastän att det är vinter och kallt är hon klädd i kortärmad tröja, utan jacka. Hon är väldigt blek också. När flickan hoppar ner från gravstenen sveper en vindpust bort mot Nila. Flickan luktar konstigt, ungefär så som det luktar uppe på vinden. Hon är pratsam och frågvis och verkar vilja bli vän med Nila. Maj, heter hon. När de skiljs åt vill Maj kramas. Hennes kind känns väldigt kall, men det kanske inte är så konstigt när hon går omkring i kortärmat mitt i vintern! När Nila småspringer den sista biten till skolan funderar hon på varför inte Maj verkar ha bråttom till sin skola?

Alla har redan satt sig i sina bänkar när Nila kommer till klassrummet. Pinsamt. Men fröken verkar vara snäll. När det blir rast ber fröken två flickor att de ska visa Nila runt och ta hand om henne under dagen. Men väl ute på skolgården säger den ena "Jag skiter väl i dig" till Nila och de springer iväg. Ingen bra början på den nya skolan....

På vägen hem sitter Maj och väntar på Nila på kyrkogården. EN kompis verkar hon ha fått i alla fall. Men vem är Maj egentligen? Varför går hon inte i skolan? Och hur ska Nila få nya vänner i klassen?

Flickan på kyrkogården är första delen i serien Spöksystrar. Som titeln avslöjar handlar det lite om spöken, men mest om vänskap. Böckerna är lättlästa och passar från 6 år och uppåt.

ISBN: 9789129700008

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar