måndag 19 december 2016

Ge inte upp, Amina! av Annelie Drewsen

Amina är en ensamkommande flykting från Somalia. En glad tjej som bor i jourhem med några andra ungdomar, går i skolan, har mycket kompisar och tränar löpträning. Hon är riktigt duktig på att springa dessutom, hon siktar på guldmedalj i kommande tävling.

Men Amina saknar sin mamma. Hon är kvar i flyktinglägret i Kenya, dit de tillsammans flydde från Somalia. Det är mer än två år sedan de träffades. Men snart ska mamma också få komma till Sverige. Amina längtar!

Nu är äntligen dagen här, som hon har tränat så  många timmar inför. Amina står vid startlinjen på tävlingen. Hon tänker att mamma kommer att bli så stolt när Amina vunnit guldmedaljen. Men strax innan sista kurvan smäller det till i benet och en strålande smärta får henne att tappa balansen. Hon faller hårt och blir liggande. Det blev inte riktigt som hon hade tänkt sig.

Och inte heller blir det som Amina har tänkt sig när mamma sedan kommer till Sverige. Mamma tycker att det är kallt i Sverige och tjurar som ett barn för att hon inte får lov att sova på golvet i Aminas rum på ungdomsboendet. Amina får lägga all sin lediga tid på att hjälpa mamma med allt från läxor till att skaffa personnummer. När väl benet blivit bättre har Amina tappat sugen att börja träna och tävla igen. Men då kommer Camilla, Aminas löptränare, som en räddande ängel.

Ge inte upp, Amina! är tredje delen om Amina. Delarna är fristående och behöver inte läsas i rätt ordning. Böckerna är lättlästa och passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789175675381


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar