torsdag 19 januari 2017

Det övergivna barnhemmet av Erika Svernström

Alvin och hans familj skulle egentligen åka till Italien på sommarlovet. Men mamma och pappa har bråkat och behöver pausa lite från varann. Italienresan ställs därför in. Istället har mamma letat efter en sommarstuga eller liknande som hon och barnen kan hyra ett par veckor. Allt är redan uthyrt, eller för dyrt. Men ett ställe verkar ledigt - ett stort hus ute på landet. Och det är billigt dessutom!

Men det finns en anledning till att huset, som är ett gammalt barnhem, inte är uthyrt. Alvin känner direkt när han kommer in genom dörren att något inte står rätt till. Det känns konstigt i luften, det är som att det sitter i väggarna. Mannen som hyr ut huset visar familjen runt överallt, men vill absolut inte att de går upp på vinden.

Han berättar att barnhemsbarnen bodde uppe på vinden. Däruppe finns även ett sommarrum som inte är isolerat och därför bara har använts på somrarna förr i tiden. Hustaket är trasigt och en kille ska komma och laga det. Därför kan det vara farligt att gå upp på vinden, säger mannen. Han ser nervös ut och tittar flera gånger på vindsdörren som har både lås och hasp. Haspen sitter på utsidan av dörren som om någon eller något ska kunna låsas in....

Efter att han har gått tycker mamma att de ska gå på upptäcksfärd. Det första de vill se är så klart vinden. Försiktigt och lite nervösa smyger de sig upp. Tiden ser ut att ha stått stilla där uppe. Alla barnens våningssängar står kvar, och det hänger fotografier på familjer och släktingar vid vissa av sängarna. Längst in på vinden finns ett rum som är låst. Sommarrummet. Men var finns nyckeln?

Varför står huset tomt? Varför får familjen inte gå upp på vinden? Är det verkligen taket som är orsaken? Och finns det någon anledning till att det är låst i sommarrummet? Alvins lillasyster Alva ser en flicka i huset som ingen annan ser. Inbillar hon sig bara flickan eller spökar det i det gamla barnhemmet?

Det här är en spännande spökhistoria för alla som gillar mysterier, magi och spöken. Passar dig som är 10 år och uppåt.

ISBN: 9789175774459Inga kommentarer:

Skicka en kommentar