onsdag 4 januari 2017

Ingen som hon av Helena Karlsson

Ingen som hon handlar om två kusiner, Judit och Tova. De är ungefär 12 år och är bästa kompisar. De gör allt tillsammans. Visst har de andra kompisar också, men ingen annan är så viktig. Det är maj månad och kvällarna är ljusa. Ett långt sommarlov med bad, fotboll och hemlisar med bästisen ligger framför dem. När man läser om deras vänskap blir man alldeles varm i kroppen. Vänskap är härligt!

Men så händer det som inte får hända. Judit har haft ont i benen ett tag. Värken blir bara värre och värre. Först trodde hennes föräldrar att det var växtvärk, men nu anar de oråd och söker hjälp.  Läkaren på sjukhuset berättar att Judit är sjuk. Har cancer. Hon blir opererad och får starka mediciner. Tova tänker aldrig annat än att Judit snart är frisk. Klart att hon blir frisk!

Men Judit blir sakta men säkert sämre. Tova hälsar på henne så ofta hon kan. När hon inte själv är sjuk, för Judit får inte utsättas för virus och bakterier som kan göra henne mer sjuk. Sommarlov är inte detsamma utan sin bästa kompis.....

Ingen som hon är en lättläst bok. Men bara om man ser till bokens sidoantal, meningar och ordval. För innehållet är inte så lättläst. Ingen önskar att ens bästa vän blir så sjuk att hon inte blir frisk igen. När boken är utläst sitter man med en tår på kinden. Men ändå med ett leende på läpparna. För trots att berättelsen är sorglig är den ändå fin och hoppfull och viktig. All läsning kan inte bara vara spännande eller rolig, utan vissa berättelser känns. Och det kan kännas bra. Det är som Tovas pappa säger - sorgen är randig. Det är viktigt att man kan vara glad också ibland, mitt i allt det sorgliga.

Boken passar dig från 10 år. Läs gärna boken tillsammans med någon, den väcker tankar som det kan kännas skönt att dela med någon. En bok om vänskap, glädje och sorg.

ISBN: 9789175433264

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar