tisdag 24 januari 2017

Pojken med hundögonen av Jonatan Järvi

Stigs föräldrar jobbar jämt. Han får ofta vara ensam hemma. Det är tråkigt. Men det allra värsta är att de korta stunder då föräldrarna väl träffas, så bråkar de. Stig har sovit med bomullstussar i öronen i ett halvår, för att slippa lyssna på när de skäller på varandra.

Nu är sommarlovet här och mamma och pappa har en plan för Stigs långa ledighet. De har bestämt att han ska bo hos sin morbror och moster över sommaren. För att de ska få bråka ostört. Stig har försökt att vägra, men de vill inte lyssna på honom. Han försöker förklara att han inte känner sin moster och morbror, att han faktiskt inte har träffat dem sedan han var fem år! Men mamma och pappa tar hans väska och går ut till bilen. Mamma har packat ner nästan alla hans saker, är det meningen att han inte ska få komma hem igen?

Väl framme träffar Stig en morbror och moster som är helt annorlunda än hans stela, stressade och olyckliga föräldrar. Morbror uppfinner saker som man inte vet vad det är och som man inte visste att man behövde. Han tjänar inte pengar på ett vanligt jobb. Istället får han pengar för sålda uppfinningar och från en egen önskebrunn i gallerian i staden, som han tömmer då och då. Mostern är lika galet tokig hon. Stig känner med en gång att han kommer att trivas hemma hos dem. Istället för hemmets stress, jobb och bråk känner han nu sig glad och avslappnad för första gången på länge.

Efter några dagar kommer kusin Lina hem från sitt ridläger. Stig tittar misstänksamt på henne. Bli kompis med en tjej? Som gillar hästar? Men snart leker de och jättekul ihop.

Varje dag är ett äventyr. I hagen bor flodhästen Lill-Gunnar, det går en linbana genom trädgården som man åker med en galge, och de fångar elektriska ålar i ån som de lånar el av till sitt hus. När Stig känner sig ledsen och får hundögon trollar morbror och moster bort det onda med roliga bus och skratt. Han får frukost på sängen med blå uppfinnardricka och godissmörgås. (Hemma har han aldrig fått frukost på sängen. Mamma och pappa har inte tid att äta frukost, de har bråttom till jobbet.)

Man riktigt känner hur mycket Stig har längtat efter att få slappna av, slippa höra på bråk och oroa sig för mamma och pappa. Att bara få leka och ha roligt. Det här är en galen fantasifull berättelse om en knasig familj som gör vad som faller dem in,  och om ledsen pojke som blir glad igen. Men slutet kryper allt närmare. Snart är sommarlovet slut. Hur blir det då?

Pojken med hundögonen är en fin högläsningsbok som tar upp ett jobbigt ämne som många barn känner igen. Läser ni tillsammans passar den från 7 år cirka. Annars passar boken dig som är 9 år och uppåt.

ISBN: 9789187033537

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar