söndag 28 mars 2010

Ika & Ibsen : Onda ögat av Mikael Engström

Mikael Engström är tillbaka, den här gången med en trilogi för yngre barn. Serien heter Ika & Ibsen och första delen Onda ögat.

Att börja ettan kan vara både spännande och förfärligt läskigt. I synnerhet om man som Ibsen inte är av den allra kaxigaste sorten utan snarare lite feg. Inte blir det bättre av att föräldrarna tvingar honom att bära rosa skor för att "rubba gängse normer" och att det i skolan finns två monstertreor, Jings och Jangs, som blir oerhört provocerade av en kille med rosa skor. Som tur är har Ibsen Ika. Hon är några snäpp modigare än Ibsen och tillsammans tar de upp kampen mot Jings och Jangs, bl.a. med hjälp av Hängde Hassan, den gamle vaktmästaren som gömd för omvärlden bygger på en evighetsmaskin nere i skolans källare.

Onda ögat är en lätt absurd historia om att våga och få lova att vara och se ut som man vill. Den visar också på vikten av att de vuxna vågar ställa sig på den utsattes sida när det blir konflikter och att humor kan var det bästa vapnet om man vill avväpna sin motståndare.

Helena Willis har illustrerat och det gör som vanligt med den äran. Jag hoppas och tror att böckerna om Ika & Ibsen kommer att gillas även av mina elever, för de vill gärna att en bok ska vara precis som den här, spännande och rolig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar