torsdag 25 mars 2010

Argasso 2010

Argasso bokförlag ger ut ca 15 titlar per år. Förlaget satsar på att ge ut lättlästa böcker för barn och ungdomar med dyslexi eller andra typer av lässvårigheter. På biblioteken hamnar böckerna ofta på ungdomshyllan, men jag tycker att många av böckerna passar även för yngre elever. På min skola är de populära från årskurs fem och uppåt. Böckerna är ofta välskrivna och spännande. Två av årets titlar är Briggsy av Isla Dewar och Ficktjuvens spöke av Catherine Fisher.











Ficktjuvens spöke är en klassisk spökhistoria. Sarah har kommit över ett gammalt silverskrin. I skrinet finns själen av en ung kille inlåst. Han fick en förbannelse över sig efter att stulit skrinet från en man och har nu, efter sin död, sökt upp Sarah för att be henne leta upp en nyckel och släppa själen fri så att han äntligen kan få ro. Sarah är beredd att hjälpa till men med sitt eget liv som insats…

Isla Dewar inleder sin bok Briggsy med att skriva om de stjärnor som ”glänser utanför systemet”, som inte lyckas i klassrummet men däremot ute på skolgården och livet utanför skolan. Briggsy är en sådan stjärna. Han tillhör ett resande tivolisällskap och tillbringar några månader i ett samhälle där han lär känna Minnie, som efter att ha varit hjärtsjuk som barn levt ett väldigt överbeskyddat liv. Genom Briggsy öppnar sig en ny värld för Minnie, han får henne att våga nya saker och tänka nya tankar. Men efter ett tag händer det saker som får Minne att befara att Briggsy kanske inte är den fantastiska människa hon först trott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar