måndag 2 mars 2020

Malamander av Thomas Taylor

 Herbert Lemon spolades som liten bebis upp på stranden i en citronlåda. Föräldralös som han var fick han växa upp på hotellet som låg strax intill. När han blev lite större fick Herbert ansvar för hotellets hittegods, vilket är en högst ansvarsfull uppgift på hotell Pärlbåten. Hittegods skrivs upp i en speciell anteckningsbok, sorteras och märks upp med lapp om datum, numret på hotellsrummet, och vad det upphittade är för något. Om ingen hämtar ut det kvarglömda inom 100 (!) år får Herbert Lemon saken i lön. Så hans lön kan alltså bestå i allt från en gammal handske till en fin guldklocka.

När Herbert är 12 år får han ett oväntat besök. En flicka i hans egen ålder kommer springande med andan i halsen och ber honom om hjälp att gömma sig. Hon är jagad av en läskig storväxt man med krokhand. När mannen sprungit vidare berättar flickan att hon heter Violet och har kommit till hotellet för att träffa just Herbert Lemon, eftersom han är expert på upphittade och kvarglömda saker. Violet är nämligen kvarglömd. När hon var liten försvann hennes föräldrar spårlöst från hotellet. Det enda som fanns kvar var deras kvarglömda väskor, och Violet. Deras skor hittade man också - de stod prydligt placerade vid en mur på väg ner till stranden. I sanden kunde man se deras fotspår, som gick ner till vattenbrynet. Det sades att Malamander hade tagit föräldrarna, ett sjöodjur som har berättats om i urminnes tider i staden. Enligt legenden gör Malamanders ägg att människors drömmar går i uppfyllelse. Kan det verkligen finnas ett sjöodjur och kan det i så fall stämma, det där med äggen? Vad har hänt med Violets föräldrar? Violet är övertygad att är det någon som kan hjälpa henne att hitta dem är det hittegodsexperten Herbert Lemon.

Malamander är första delen av en ny äventyrsserie som är spännande, fantasifull och rolig. En bra högläsningsbok! Passar från 9 år.

9789178930418

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar