måndag 20 januari 2020

Mysteriet på ödeborgen av Kristina Ohlsson

Redan när de stiger av båten i hamnen på Stormön blir Ellie och Walter varnade. En arg man skriker att gastarna håller hans målare vakna om nätterna. Vandrar runt i korridorerna, rycker i handtagen och flyttar saker.
"-Jag drar mig ur innan gastarna blir min död" ropar han. "Borgen har stått tom i decennier. Jag förstår inte varför det inte fick fortsätta så. Han skakade på huvudet. -Jag hoppas ni kommer härifrån så snabbt det bara går, sa han. Stackars, stackars ungar" (s. 14-15)

Ellie och Walter ska bo i Ödeborgen hos Betty och Stefan och deras son August. De vill inte vara där, men har inget val. De vet inte hur länge de måste stanna, men hoppas på att de ska få bo hos kompisen Johanna i stan istället. Mamma och pappa har förskingrat pengar från sitt företag och försökt få ut försäkringspengar genom att sätta eld på sommarstugan. Därför har de hamnat i fängelse. Ellie kommer aldrig förlåta dem för vad de gjort. Hur tänkte de egentligen?! Hur kunde de göra så mot sina barn?! Ellie vill inte öppna deras brev och inte ringa dem. Men hon saknar dem lite ändå...

Betty och Stefan håller på att renovera för fullt och snart ska deras hotell Ödeborgen öppna. Men hantverkarna sviker dem och byborna vill inte ha dem där. Det sägs att det spökar och att Ödeborgen ska vara just öde. Elle och Walter vet inte vad de ska tro. Redan första natten förstår de vad hantverkarna har upplevt. De hör någon gå fram och tillbaka i korridoren utanför sovrummen och rycka i handtagen, men när Ellie tittar ut är det helt tyst och tomt i den mörka gången. Ellie blir flera gånger attackerad av en stor svart fågel, som siktar på enbart henne och hennes hår speciellt. Vad är det för en läskig fågel egentligen och varför gör den så? Walter hittar hotellets bibliotek där det hänger tre stora tavlor, varav två med baksidan utåt. Någon har vänt på dem? Tavlorna föreställer en familj som är avmålad i biblioteket. En pappa, en mamma och tre barn. På tavlan som inte är vänd fattas den minsta flickan i familjen. På hennes plats finns istället något mörkt avbildat. En svart fågel. Den ser exakt likadan ut som nu har attackerat Ellie flera gånger...

Spökar det i Ödeborgen,  och vad vill i så fall spökena? Vad är det för en obehaglig fågel som attackerar Ellie när de minst anar det? Och varför är det en likadan fågel på den gamla tavlan?

Mysteriet på Ödeborgen är en spännande spökhistoria. Men den tar även upp hur det kan kännas att bli sviken av sina föräldrar och hamna i familjehem. Kristina Ohlsson har skrivit flera andra spännande böcker, men Mysteriet på Ödeborgen är fristående. Passar från 10 år.

9789178037865

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar