tisdag 17 mars 2020

Koppla ner av Keren David

Det står en väldigt välklädd och tjusig kvinna framför klassen. Hon har kavaj, många stora smycken och stort, fluffigt hår. Rektorn presenterar henne som Irene Irvine, som gick på deras skola på sjuttiotalet, och nu är mycket framgångsrik. Miljardär till och med. Rektorn berättar att Irene erbjuder klassen att vara med i ett projekt som kan få dem att må bättre och förbättra skolresultaten. Det låter lite läskigt tycker Esther. Vad är det nu de försöker sälja in? När vuxna låter fööör positiva, då ska man vara försiktig...

Irene ser ut över klassen, ler, och börjar berätta om sitt erbjudande. De ska alla få en utmaning och klarar de av utmaningen har varje elev chans att vinna 10 000 kronor! Låter för bra för att vara sant...

Klassen ska lämna ifrån sig sina mobiltelefoner och vara utan dem i sex veckor. Under tiden ska de få låna en varsin enkel mobil, som bara kan ringa och skicka sms. Sex veckor utan Snapchat, Tik Tok, Facetime, internet och så vidare. Utmaningen kallas "Koppla ner" och går ut på att se hur sex veckor utan mobiltelefon påverkar och upplevs av en grupp ungdomar.

"Min skalle delas i två bitar som en vattenmelon, och det är Irene som har varit framme med yxan. Ena halvan av min hjärna ropar: Min telefon? Min telefon? Ska hon ta min telefon? Men den andra säger: Tio tusen spänn! Tio tusen spänn! Wow! Ja, tack!" (s. 20)

Esther skulle verkligen behöva de pengarna. Hennes pappa och syster bor i New York, medan hon själv och mamma bor i London. Syrran har fått en son, Zack, som de ännu inte har träffat i verkligheten. Det är långt mellan New York och London och de har helt enkelt inte råd att åka dit. Men med tio tusen kronor i fickan skulle det gå.

Kommer klassen att anta utmaningen och kommer Esther att vinna pengarna? Ja, det får du veta om du läser Koppla ner. 

En bok för dig från 11 år.

9789188577542

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar