måndag 2 mars 2020

Dimman av Ewa Christina Johansson

På höstlovet ska Iris hälsa på sin mormor, som bor utanför en liten by. Petri, som brukar hälsa på sin farfar i huset bredvid, ska också komma. Det känns kul, Iris gillar Petri :)

Hon tar tåget till mormor själv. På vägen dit får Iris ett konstigt sms, från en okänd avsändare. "Är du rädd för spöken?" Det måste vara någon som försöker vara rolig, tänker Iris. Vem kan vara ifrån? När hon hoppar av är det tomt på perrongen. Konduktören, som presenterar sig som Micke, pekar ut vägen till mormor. Alla verkar veta var hon bor, och det kanske inte är så konstigt - hon driver byns enda mack. På vägen får hon ett sms till: "Vänd om" står det. Nu börjar det kännas lite jobbigt, vem är egentligen den okända avsändaren?! Det börjar  komma in dimma, mer och mer dimma, och Iris förvillar bort sig. Micke sa att hon skulle hålla utkik efter flaggstången, men nu syns den inte alls...plötsligt står det en flicka framför Iris på grusvägen. Hon är tunt klädd i en klänning och barfota. Håret är långt och alldeles vitt. Hon är väldigt blek, nästan genomskinlig. "Hej!"säger Iris lättad och frågar om vägen. Men flickan bara tittar på henne, utan att svara. Sedan vänder hon sakta på huvudet och tittar på något bakom Iris. När Iris vänder sig om ser hon flaggstången. "Tack för hjälpen!", säger Iris till flickan. Men flickan är puts väck...

Det händer mer märkliga och läskiga saker under höstlovsveckan, Iris känner sig bevakad, stämningen byggs upp. Fler sms plingar i mobilen. Och flickan i dimman, ingen verkar veta vem hon är.

Ewa Christina Johansson är mästare på läskiga spökhistorier. Dimman är inget undantag! Passar från 10 år.

9789132210518




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar