tisdag 2 oktober 2018

Rymlingarna av Ulf Stark

När man börjar läsa en nyutkommen bok av Ulf Stark har man så klart ganska höga förväntningar. Och Rymlingarna gör varken vuxna eller barn besvikna. Tänk dig ett äventyr som är en blandning mellan Kan du vissla Johanna? och Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, så får du en känsla av vad du har att vänta.

Gottfrid är gammal. Uttråkad sitter han på sjukhuset och ser livet springa förbi utanför fönstret. Han vill gå ut! Att ha långtråkigt har gjort Gottfrid argsint. Han svär hela tiden, skäller på sjukhusets personal och  är missnöjd med det mesta. Personalen å andra sidan tycker att Gottfrid är en riktigt jobbig gammal gubbe som hela tiden trycker på larmknappen, bara för att kivas.

Lill-Gottfrid, Gottfrids barnbarn, brukar komma och hälsa på sin farfar då och då. Lill-Gottfrid gillar att farfar är arg, det gör bara livet mer spännande. Han åker till sjukhuset ensam och utan att berätta det för pappa, för pappa tycker att det är svårt att se farfar bli äldre och svagare. Pappa brukar därför komma med en massa ursäkter varför de inte kan hälsa på farfar.

När Lill-Gottfrid är på besök berättar farfar om sin rymningsplan. Tillsammans ska de åka till det lilla huset i skärgården som farmor och farfar bodde i på somrarna förr. Det blir en mysig och lagom lång rymning, tycker farfar. Farfar vill se huset en sista gång, elda i spisen, och titta ut genom fönstret så som farmor alltid gjorde. Lill-Gottfrids uppgift blir att fixa någon som ringer avdelningssköterskan på sjukhuset, presenterar sig som Gottfrids son, och som säger att Gottfrid ska få åka på besök hem till dem över helgen.  Hur ska det gå till?, tänker Lill-Gottfrid. Att fråga pappa om hjälp är uteslutet, pappa kommer aldrig att vilja följa med på utflykten. Och själv kan ju Lill-Gottfrid inte ringa, med sin pipiga röst. Sen kommer han att tänka på Adam, han skulle vara perfekt! Adam jobbar i bageriet bredvid bensinmacken och har mörk röst. Han kanske kan hjälpa till!

Det här är uppstarten till Lill-Gottfrids och farfars rymning, som blir en mysig utflykt i skärgården. Men också början på farfars förändring - från surgubbe till snällgubbe - för om man snart ska träffa sin älskade fru i himmeln får man ju sluta svära och skälla och vara lite trevlig istället.

Rymlingarna är en rolig och fin bok att läsa själv eller tillsammans. Från cirka 8 år.

9789188279552


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar