tisdag 9 oktober 2018

Den vita räven av Jackie Morris

Sol, som egentligen heter Solomon, bor med sin pappa i en stor stad. Sol blir mobbad i skolan och tillbringar mycket tid ensam. Pappa jobbar jämt. Mormor och morfar bor i Alaska, som ligger sex dagars bilfärd ifrån Sol och pappa. Sol har inte träffat dem sedan mammas begravning och då var han bara två år gammal. Han får vykort från mormor varje vecka, där hon beskriver hur mycket de saknar honom och hoppas att han och pappa snart kan komma och hälsa på. Men varje gång Sol frågar pappa om de kan åka till mormor och morfar svarar pappa att han inte har tid, att han måste jobba.

En kväll berättar pappa vid middagsbordet om den vita räven som har synts till i hamnen. Det är en fjällräv. Fjällrävar brukar inte bo så här långt söderut, och definitivt inte i en stad. Sol tar sin skateboard och åker ner till hamnen flera kvällar i rad för att få en skymt att räven. Och en kväll dyker den upp! Ögonen glimmar i mörkret när den hungrigt äter mackan som Sol slänger fram. Sol känner en gemenskap med räven; de är båda ensamma och vilsna. Hur har fjällräven kommit hit? Och vad ska det bli av den? Kanske Sol kan hjälpa den att hitta hem?

Den vita räven är en stillsam och fin berättelse om längtan och om att hitta hem. Det är inte så ofta man läser om fjällrävar och om Alaska, så det var spännande tyckte jag. Boken har dessutom otroligt vackra illustrationer. Passar från 8 år.

9789188793782

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar