tisdag 30 oktober 2018

F som i sämst av Cilla Jackert

Jonna är F som i sämst. Sämst i skolan, sämst med kompisar, sämst på fritidsintressen och sämst hemma. Inget barn man skryter om på Facebook direkt. Storasyster Miriam däremot, hon är den totala motsatsen. A i alla ämnen, massvis med kompisar, sjunger och spelar gitarr så fint att hon ska uppträda på Konserthuset. När mamma och pappa har gäster dukar hon och är trevlig mot alla. Den perfekta dottern.

Mamma och pappa har ofta gäster. De sitter vid middagen och berättar om Miriams betyg och hennes kommande konsert. Jonna tycker att det är jobbigt. De säger ingenting om henne. Det finns inget att säga, inget att skryta om. Jonna säger heller inget, hon sitter bara tyst. Också i skolan är hon tyst, så tyst att hon riskerar att få F. På nätterna smyger hon runt i huset och stjäl småsaker och godis som hon gömmer under sin säng. Miriams dagbok ligger där också. Jonna har inte läst den, men gillar att ha den på sitt rum. En natt när hon är ute på en av sina snatterirundor ser hon saxen ligga prydligt i rak linje bredvid linjal, penna och sudd på Miriams skrivbord. Så äckligt perfekt! Hon tar saxen och går sakta mot Miriam. Om hon klipper av den där vackra, tjocka flätan blir åtminstone Miriam lite mindre perfekt.

F som i sämst är en viktig bok. Den tar upp prestationsångest - när allt annat än A är F, när alla och en själv förväntar sig att man är bäst, alltid. Men boken behandlar även ångesten över att inte fixa lektionssalen, att inte klara av det sociala med klasskompisarna, att tappa fokus på provet och inte vara talangfull i något. Man får även ta del av föräldrarnas frustration och förtvivlan över att inte räcka till. En bra högläsningsbok som väcker mycket tankar. Från 11 år.

9789129708424

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar