onsdag 28 juni 2017

Gå på mål, Marta av Anja Gatu

"På teven syntes de välbekanta gula tröjorna och blå shortsen, Brasiliens landslagsdräkt. Men det var inte de vanliga manliga spelarna som sprang omkring i landslagsdräkten. Det var kvinnor som spelade den här gången. Marta tittade med stora ögon, alldeles tyst. Hon kunde knappt tro att det hon såg var sant. Var det verkligen kvinnor som spelade i landslagsdräkterna?
-De där måste ju räknas som proffs, mumlade hon.
Edison tittade på henne och log.
-Då kan du bli landslagsspelare!, sa han.
Paulo, som ägde baren hörde vad de sa. Han skrockade.
-Landslagsspelare, minsann, sa han. Där ser man.
Men Marta hörde honom knappt. Hon kunde inte slita blicken från teven och spelarna som sprang runt i de brasilianska landslagsdräkterna.
-En dag ska jag också spela där, viskade Marta drömmande. Då ska jag också ha landslagströja med mitt namn på. Marta ska det stå, jag behöver inget påhittat artistnamn.
Och trots att hon hade drömt den drömmen så många gånger tidigare, var det som om hon drömde den för första gången. För nu visste hon att det inte var någon omöjlig dröm. Hon, Marta, kunde bli fotbollsproffs och spela i landslaget." (s. 52-53)

Marta växer upp i en fattig familj med många syskon och utan pappa. Dagarna fördriver hon med att spela fotboll med bästa kompisen Edison. Familjen har inte råd att ha alla barnen i skolan, det kostar för mycket pengar med skoluniform, pennor och avgifter, så Marta får vara hemma istället. Hon längtar tills det ska bli hennes tur att få lära sig att läsa och skriva. Men tills dess gör hon det hon älskar allra mest - spelar fotboll. Och hon är bra, antagligen den bästa i stan. Fast att hon är tjej. Hennes storebror skäller på henne varje dag och vill förbjuda henne att spela fotboll. Alla i stan pratar om Marta, som istället för att vara hemma och hjälpa till som alla andra flickor spelar fotboll som pojkarna. Marta kommer då på smarta sätt att tjäna pengar, som kan vara till hjälp för mamma. Då kan väl ändå inte brorsan klaga på att hon spelar fotboll på eftermiddagarna när hon har jobbat klart! Och kanske kan pengarna även räcka till hennes skolgång?

Flickan Marta finns faktiskt på riktigt. Marta Vieira Da Silva föddes 1986 i Brasilien. Redan som liten flicka drömde hon om att en dag få spela i landslaget. En agent erbjöd henne en plats på en fotbollsskola i Rio, men då visste hon inte vad hon skulle svara. Det var långt hemifrån, och hon var tvungen att lämna alla hon tyckte om. Och framförallt, det kostade en massa pengar. Martas mamma sa att hon fick lov att  åka om hon lyckades få ihop pengarna själv...

13 år gammal började Marta spela i Brasiliens juniorlag och när hon var 18 år flyttade hon till Sverige för att spela med Umeå IK. Marta har blivit utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare 5 gånger. Och nu är hon både svensk och brasiliansk medborgare - våren 2017 fick hon utöver sitt brasilianska medborgarskap även svenskt.

 
Gå på mål, Marta är en bok för dig som älskar fotboll. Men den handlar även om drömmar och envishet. Boken beskriver hur det är att växa upp i fattigdom. Och hur det är att vara en tjej som kämpar för sin rätt att få spela fotboll, när det förväntas att hon istället ska vara hemma och hjälpa till. Passar dig som är 10 år och uppåt.

9789188347077


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar