onsdag 14 juni 2017

Åskan av Ulf Stark

Inte långt ifrån Ulfs hus bor en läskig farbror. Ulf och Bernt kallar honom Åskan. Fast farbror och farbror, egentligen är de säkra på att han är en jätte. Åskan är gigantisk, bullrig och enormt hårig. Stora tussar sticker ut ur öronen. På den kala hjässan sitter en baskermössa med en stropp som sticker rakt upp.

-"Det är en antenn, sa min vän Bernt. Så att han ska kunna prata med dom andra jättarna."

Bernt och Ulf vet mycket om Åskan. Det mesta har de kommit på själva. Som att han är tjock för att han äter mycket guldhamstrar, katter och småbarn, till exempel. Att fågelholkarna Åskan har satt upp i trädgården är ett sätt att locka till sig småfåglar som ska ätas till lunch. Och att anledningen till att han brukar stå utanför Ulf hus om kvällarna måste vara att han tröttnat lite på smådjur och nu ska äta upp hela Ulfs familj.

Ulfs pappa som är tandläkare och som undersökt Åskans tänder otaliga gånger, tror inte alls att han är en  jätte som äter smådjur. Mamma som spelar piano varje kväll tror att Åskan står utanför deras hus för att han helt enkelt har bra musiksmak. Men Ulf och Bernt bestämmer sig för att spionera på Åskan för säkerhets skull. Dessutom är det kul också.

Men sedan vänder allting. Allt blir lite tråkigare. Bernt får nämligen reda på att Ulf har berättat Bernts innersta hemlighet - att han brukar kissa på sig när det är något som är spännande - för sin storebrorsa. Mammas koja i skogen, där hon brukar vila en stund varje helg, blåser bort. Mamma blir ledsen och deppig. Hur gör man nu? tänker Ulf. Hur blir man kompis med Bernt igen och vad kan göra mamma glad?

Ulf Stark dog igår, 2017-06-13. Efter sig har han lämnat massor med fina böcker. Flera av dem har även blivit filmatiserade. Jag gillar bäst historierna om pojken Ulf och alla hans kompisar, som är fulla av äventyr och bus i vardagen. Åskan är alldeles ny och blev därmed Ulf Starks sista bok. Den är rolig, mysig och jättefin. Tack Ulf Stark för dina berättelser <3

Åskan passar bra som högläsning! Mysig läsning från 7 år och uppåt.

9789173378635

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar