tisdag 7 mars 2017

Spetälskesjukhuset av Camilla Lagerqvist

Elly hälsar på sin farmor på sommarlovet. Nära farmors hus finns ett gammalt mindre sjukhus. Sjukhuset har en stor trädgård och en lång grusgång som går upp mot den pampiga trappan. Nu bor det psykiskt sjuka män i det gamla sjukhuset som behöver vård och tillsyn. Men förr i tiden var det ett spetälskesjukhus.

Här blev jag tvungen att googla lite. Visst har jag hört talas om sjukdomen spetälska. Jag vet att det är en väldigt smittsam sjukdom och att många har dött i den förr i tiden. Att spetälska inte finns i Sverige längre, men fortfarande är en dödlig sjukdom i vissa delar av världen.

På Google läser jag att sjukdomen nu kallas lepra. De sjuka tappar ofta känseln i till exempel fingrarna, och därför bränner sig och skadar sig lätt. De känner helt enkelt inte att de skadar sig. Man får även knutor och bölder på kroppen och till slut angriper sjukdomen lungorna så att man inte kan andas längre. I Sverige fick många bo på sjukhusliknande hem för att inte smitta, för att vila sig och få vård. Man kunde bli smittad som liten och sedan inte bli sjuk förrän som vuxen. Men många barn blev också sjuka och fick lämna sina familjer och ibland bo flera år på sjukhus utan sin familj. Många överlevde inte trots behandling. På 1940-talet uppfanns penicillinet och det gjorde att sjukdomen till slut dog ut i Sverige. Får man penicillin under lång tid kan man nämligen bli frisk från lepra.

Elly är väldigt nyfiken på det gamla spetälskesjukhuset. När de som bor där åker iväg en vecka med sin personal, passar hon på att gå dit en sen kväll. Hon försöker bli modigare och mer orädd och utmanar därför sig själv att göra saker som hon egentligen inte vågar. Nu har Elly bestämt sig för att hon ska våga gå uppför trappan och känna på handtaget. Hon har inte funderat så mycket på vad hon ska göra om det är olåst, utan tar för givet att de låste när de åkte iväg. Mycket riktigt är det låst. Puh! Det var ju lätt! Men då ser hon något i ena fönstret. En hand, eller...nej, det ser ut som en klo...? Snabbt vänder hon om, snubblar till i trappan och springer nerför grusgången. Då hör hon hur någon låser upp dörren och skjuter upp den på glänt....

Jag sträckläste Spetälskesjukhuset. En spännande spökhistoria, sommarlov, lite pirrig kärlek, vänskap, en sorglig sjukdom och ett uppdrag som måste lösas. Helt enkelt spännande, sorglig och mysig! Passar dig som är cirka 10 år och uppåt.

ISBN: 9789132166549

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar