fredag 31 mars 2017

SOS från Fästingträsk av Charlotta Johansson

Fia har bott på många ställen i sitt liv. Mamma är skådespelerska och får flytta runt för att få jobb. Fia är van vid att börja om hela tiden och har inte tänkt så mycket på det. De har ju ändå hållit sig i USA. Fast hon har slutat att försöka lära känna de nya klasskompisarna så mycket. Det blir bara jobbigt att flytta ifrån dem då.

Nu har mamma bestämt att de ska flytta till hennes hemland Sverige. Till en håla som heter Fästingträsk. Bara ortnamnet gör ju en misstänksam. Fia tycker dessutom det känns läskigt med ett nytt land, långt hemifrån, med helt andra vanor och traditioner. Hur ska hon passa in och få nya vänner? Men mamma är fast besluten, det här kringflackande livet är inget bra sätt att växa upp på! Nej, nu ska hon plugga till sjuksköterska istället och Fia ska få en lugn och rofylld barndom. Lite sent påtänkt kanske?

Mamma är ingen välavlönad skådespelerska, så de är tvungna att flytta med ett lastfartyg. På det sättet får de med sig en hel del av sina saker och får ner resekostnaden genom att mamma jobbar i fartygets kök på vägen över till Sverige. Det blir en ganska mysig resa och Fia vill knappt lämna sina nya sjömansvänner när hon ska kliva iland i sitt nya hemland.

Det är inte lätt att smälta in i den lilla norrländska byn när man är tvungen att stå inför nya klassen och presentera sig som Josephine Miller från New York, med en mamma som är skådespelerska. Inte heller är det roligt hemma med alla blodsugande kryp, en fattig mamma och hennes nya flirt och en moster som luktar sopor....

SOS från Fästingträsk passar dig som är 10 år och uppåt och som vill ha en mysig och rolig bok om vänskap, familj och hundar.

9789175774398

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar