måndag 13 mars 2017

Om jag får stanna av Kajsa Gordan

"Pappa säger att vi är fångar i ett väntrum där det aldrig blir vår tur".

Ilona har bott i Sverige i 6 år med sin familj. De flydde sitt hemland på grund av fattigdom och våld. De kan inte bo i sitt land, men de får heller inte bo i Sverige. Nu lever de gömda i en by, på ett kloster. Hos nunnorna har ett fyrtiotal personer, ensamkommande barn och familjer, fått husrum och något slags tillfälligt lugn och trygghet.

Mamma och pappa kan inte lämna klostret alls, det finns risk att polisen hittar dem och tar dem med sig. Familjen väntar år ut och år in på att deras utvisningsbeslut ska ändras till uppehållstillstånd, att föräldrarna ska få börja på SFI och få jobba. Att de ska kunna skaffa ett eget boende och börja leva sitt liv igen. Men ingenting händer. Lillebror Milo och Ilona går i skolan, spelar gitarr på Kulturskolan och tränar fotboll. De försöker leva ett någorlunda normalt liv, men ständigt hänger hotet över dem. När det återigen är dags för den årliga klassfotograferingen får Ilona vänta utanför klassrummet. Hon får inte synas på bild och riskera att bli upptäckt av myndigheterna.

Stella går i Ilonas klass. De är bästa vänner. Stella kan bli irriterad på sin brorsa Sandro för att han låser in sig i badrummet just som hon tänker duscha på morgonen, och tycker att han är konstig som är en hemmasittare som inte vill gå till skolan. Men i förhållande till Ilonas boende och livssituation känner Stella att hennes familjs problem är pyttesmå och skäms nästan för att hennes rum är lika stort som rummet på klostret där hela Ilonas familj bor tillsammans.

Men oftast försöker Stella tänka bort allt det där och bara ha roligt tillsammans med sin bästis.

"Jag har nästan glömt bort det, att Ilona när som helst kan försvinna bort från mig. Det går inte att tänka på det. För hur ska man kunna vara bästa vän med någon om man hela tiden tänker på att det kan ta slut?"

Var annat  kapitel är Ilonas och var annat Stellas. De berättar vad som händer i vardagen och man får ta del av deras tankar. Jag sögs direkt in i den här berättelsen och kände så mycket för Ilona och hennes familj. Man ville veta hur det skulle gå för dem och höll tummarna för att de skulle få stanna i Sverige. Boken berättar hur det faktiskt är för många människor i Sverige idag. Väntan på besked kan vara lång och hotet om att inte få stanna hänger hela tiden över en. Det måste vara jättejobbigt. Men Om jag får stanna sjuder ändå av vänskap, hopp och livsglädje.

Detta är en jättefin bok. Den väcker många tankar och passar därför bra som högläsningsbok. Passar från 10 år och uppåt.

ISBN: 9789129703245


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar