tisdag 28 februari 2017

Kom tillbaka av Jonas Carlström

Jag har alltid gillat historiska romaner. Det är spännande att lära sig mer om hur det var förr i tiden. När jag gick på mellanstadiet läste jag till exempel "Lilla huset på prärien"-serien - om nybyggarna i 1800-talets USA, Wernströms böcker om slavar i Sverige som kallades trälar, och om häxjakten i Bylocks böcker.

När jag läste på baksidan av Kom tillbaka, blev jag därför nyfiken direkt. Sverige på vikingatiden, men med en annorlunda twist - nämligen tidsresor.

Wille, 13 år, skriver ett nationellt prov i skolan. Läraren har sagt att de inte kan förbereda sig för provet, och att de inte heller behöver oroa sig så mycket för provresultatet. Det är ingen tävling och han kommer inte låta provet påverka betygen. Vilket är tur, för Wille kan inte svara på så många av frågorna. Mycket handlar om vikingatiden, saker som de inte har gått igenom på lektionerna.

Därför blir han väldigt överraskad, men smickrad så klart, när han någon vecka senare får ett brev hem där det står att han har vunnit tävlingen med sitt provresultat. Det är något skumt med det hela tycker han, flera i klassen har säkert skrivit mycket bättre svar, och det var ju dessutom ingen tävling? Men självklart åker han med sina föräldrar för att ta emot sitt pris hos statsministern på Rosenbad. Vem hade inte gjort det?

Väl på Rosenbad får Wille reda på att priset inte är en fin bok eller en summa pengar. Han ska istället få lov att resa tillbaka i tiden, närmare bestämt till vikingatiden! Vad han och hans föräldrar inte får reda på just då är att han inte har vunnit tidsresan på grund av sina fina provresultat, utan har blivit utvald på grund av sin handstil. Utvald att resa tillbaka, kanske ska tilläggas. För Wille har rest tillbaka till vikingatiden förut. Och lämnat spår efter sig. Något som absolut inte får hända. Man kan inte skriva ett meddelande typ "Wille var här" med en smileygubbe bredvid, och lämna kvar den på vikingatiden. När den hittas tusen år senare och analyseras visar materialet att det är från vikingatiden, medan smileygubben inte uppfanns förrän på 1960-talet.....

Vad han inte heller får reda på är att det är svårt att skicka iväg någon bakåt i tiden och veta exakt vilken tidpunkt man kommer fram, och att det därför är en farlig resa om något går fel. Dagen efter Willes resa inträffar nämligen ett överfall på landningsplatsen, med dödlig utgång....

Det här var kul läsning! Man fick lära sig en massa intressanta fakta om vikingatiden, till exempel om lönnrunor som jag inte visste något om tidigare. Och så får man en spännande historia om Wille, vikingaflickan Disa och tidsresor på köpet.

ISBN: 9789175774343Inga kommentarer:

Skicka en kommentar