onsdag 13 juli 2016

Svart vatten av Camilla Jönsson

Det är sommar. Agnes är ensam mest hela tiden. Bästa kompisen är i Grekland, eller har hon kommit hem igen? Agnes vet inte riktigt, på sistone har bästisen glidit undan och undvikit henne. De är nog inte bästa kompisar längre.

En dag cyklar Agnes ner till badplatsen, fastän att det regnar. Hon förväntar sig att det kommer att vara tomt nere vid Vallerbosjön. Men på badbryggan sitter det en kille i hennes ålder. Han heter Noel och är sommargäst och de börjar prata så smått. När regnet tilltar följer Agnes med till Noels sommarstuga. Det visar sig att de är ganska lika. Noel gillar inte heller att bada och andra saker som man borde gilla att göra på sommaren.

De börjar prata om bygden och Agnes berättar om den gamla stengången som ligger under vattnet i Vallerbosjön. Eller, det sägs att det finns en stengång under vattnet, ingen vet riktigt säkert. Noel blir väldigt nyfiken på gången och fastän att ingen av dem gillar att simma, bestämmer de sig för att ge sig ut på sjön och se om det kan vara sant.

Samma regniga dag som Agnes och Noel träffades inträffade även något annat, något lite obehagligt. När regnet öste ner vid sjön och Agnes följde med hem till Noel, lämnade hon sin cykel i cykelstället nere vid sjön. Dagen efter går hon för att hämta den och upptäcker då att någon har tagit ur ventilen ur bakdäcket. Slangen är tömd på luft och hon får leda cykeln hem. På kvällen hittar hon ventilen på garagetaket, som hon ser från sitt sovrumsfönster. Vem har gjort det? Och varför ligger ventilen där?

Men det är inte det läskigaste. När Agnes går, både inne och ute, kan man se blöta fotspår efter henne. Fastän att hennes fötter är torra. Spår efter nakna fötter, fastän att Agnes har skor. En natt när hon går upp för att dricka är det blött i hennes säng när hon ska lägga sig igen. Blöta spår som efter en kropp......

Det här är en väldigt spännande bok. Den är bara 160 sidor lång, men författaren lyckas ändå bygga upp en riktigt läskig och obehaglig stämning. Det här är en bok för dig som är 10 år och uppåt och som gillar spökhistorier.

ISBN: 9789132167171

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar