torsdag 21 januari 2016

Vi letar skatt av Jesper Lundqvist

Jag blev väldigt rörd när jag läste Vi letar skatt, som är en ny bilderbok på rim om ett barn i 6-årsåldern som utanför affären får syn på en tiggande kvinna.

"Utanför dörren sitter en tant med filtar och foton och ber om en slant.Vi är här för att handla. Vi ska fredagsmysa. Tanten har vantar. Hon ser ut att frysa".

Barnet sätter sig ner bredvid kvinnan för att prata lite medan mamma stressar in på affären. Kvinnan visar bilder på sina barn och berättar att hon längtar efter dem, varje dag. När mamma kommer utspringandes från affären drar hon med sig barnet och stressar vidare. "Varför ger inte du pengar till tanten, mamma?"

I dagens samhälle sitter det tiggare utanför varje mataffär och självklart undrar barnen varför. Vi letar skatt tar upp detta angelägna ämne på precis rätt nivå tycker jag, och öppnar upp för funderingar och samtal mellan barn och vuxen. En berättelse om vår samtid som hittills har saknats i barnbokshyllan.

Bilderna är jättefina och knyter an bra till texten, och en kändis för alla Varbergsbor dyker även upp bland figurerna på slutet. Bra jobbat Jesper Lundqvist!

ISBN: 9789187413476Inga kommentarer:

Skicka en kommentar