torsdag 21 januari 2016

Släpp taget Jonte! av Johan Eriksson


Släpp taget Jonte! är första boken i serien om Jonte. Jonte är en 9-årig kille som inte gillar hästar, men som däremot gillar Aidah som går i hans klass. Men nu har inte Aidah varit i skolan de senaste veckorna och alla undrar vart hon har tagit vägen, hon kan väl inte ha flyttat utan att säga hejdå?

Men på vägen till skolan en dag får Jonte syn på Aidah där hon står och kramar en häst. Hon berättar att hästen heter Azzah och att ägaren Travkungen ska sälja Azzah för att den travar för dåligt. Aidah kan få köpa den för ett bra pris, "den kostar bara 2000 kronor!", och håller därför på att jobba ihop pengar istället för att vara i skolan. Men det är bråttom, på onsdag ska hästen säljas berättar Aidah och ber Jonte om hjälp att få ihop de sista pengarna.

Genom att panta burkar har de till slut fått ihop 1300 kronor. Men då är det tisdag och bara en dag kvar tills hästen säljs. Hur ska de få ihop 700 kronor så snabbt? Hela Stenkulla är ju slut på pantburkar? Då höjer Aidah blicken och ser upp mot slottet Väsbyholm, som ligger på en höjd utanför samhället. "Där har vi inte varit", säger hon. Men Jonte vägrar, det vet ju alla att det spökar på Väsbyholm?!

Det här är en mysig bok med ganska luftig text och fina bilder. Det är en "hästbok" men boken är även spännande och handlar om mod, vänskap och lite kärlek. Passar dig som är 8 år och uppåt.

ISBN: 9789198175417

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar