söndag 19 maj 2013

Unge MerlinDen unge Merlin är en spännande berättelse om den keltiske trollkarlen Merlin. Han föddes enligt legenden på 400-talet e.Kr. i  Camarthen i Wales och var son till en kvinna och en demon, vilket kanske är anledningen till att han alltid har fått höra att han han besitter speciella egenskaper. På nätterna drömmer han hemska drömmar, som dock är mycket svåra att tolka och han blir ofta retad av de andra i byn, både barn och vuxna.

En dag kommer ett gäng soldater till byn. De är utsända av kung Vortigern, härskare av Britannien. Han söker en ung, faderslös pojke som kan offras. Kung Vortigern håller nämligen på att bygga en stor borg som dock aldrig blir klar, den bara faller sönder allteftersom hans mannar bygger. Enda sättet att rädda borgen är enligt Vortigerns prästerskap att genomföra en offerritual där en ung man offras - Merlin. Och borgen måste man ha, för att skydda sig mot de grymma saxarna, ett germanskt folk som håller på att invadera Britannien. Merlin lyckas fly och tar sig in i en grotta. Där möter han en röd drake och Merlins börjar plötsligt förstå sina drömmar. Den röda draken är en vis drake som hjälper Merlin att överleva genom att berätta hemligheter som Vortigern kommer att ha nytta av... Vill du veta mer om Merlin, och kung Arthur som Merlin senare arbetade för, kan du besöka Unga fakta.

Spännande läsning som sagt och jag gillar böcker som inte bara är äventyrliga utan som också bygger på gamla "sanningar". En invändning är kanske att boken är i tunnaste laget. Men det är tänkt att vara en lättläst bok, utgiven av förlaget Argosso, och förhoppningsvis kan den få unga läsare att vilja veta mer om och läsa andra böcker om Merlin och keltisk mytologi. Det finns en uppföljare också, än så länge bara på engelska, Merlin and the ring of power.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar