fredag 15 mars 2013

Sigrid och natten av Jöns Mellgren

Först läser jag boken och tänker "jaha"! Och sedan läser jag den en gång till och tänker "va fin"! För detta är just en sådan bok som vinner på att läsas flera gånger! Eftersom det är en godnattsaga så passar det extra bra.

Vad handlar den om då? Jo den handlar om Sigrid och Natten, Natten är ett väsen som Sigrid hittar hemma under soffan. Sigrid är rädd för mörkret och natten och tankarna som kommer då. Så när Natten dyker upp hemma hos henne fångar hon in honom och gömmer honom i pannrummet. Sigrid är nöjd men för övriga människor i staden blir det värre, de får ju aldrig sova för det blir ju aldrig mörkt.

Till slut ger hon med sig och hämtar upp Natten till lägenheten igen. Och här börjar deras spirande vänskap. Natten ger henne tid och mod att berätta, om sorg och saknad och det som är viktigt i livet. Natten växer och slutligen sluter han in både Sigrid och staden i deras välbehövliga vila. Äntligen får både Sigrid och alla andra ro.

Efter några genomläsningar ser man hur fantastiskt fint natten och dess väsen skildras. Och bilderna som varsamt följer berättelsen ger en tydlig spegling av vad som sker. Den från början lilla figuren Natten omsluter till slut hela sista sidan.

Helt enkelt en liten pärla till godnattsaga, där alla kan somna lugnt och tryggt i Nattens famn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar