tisdag 20 augusti 2019

Ingen kommer undan av Anna Knutsson

Klass 6B försöker samla in de sista pengarna som behövs till den efterlängtade skolresan. Får de bara ihop några tusen till kommer de att ha råd att paddla kanot på den inbokade lägervistelsen. Det ska bli så kul att åka iväg hela klassen!

Fast några dagar innan avfärd får Connor ett kuvert av läraren under lektionen. "Du ska ju också ha lite kul när vi andra är iväg". Hon har köpt två biobiljetter till honom och berättar för alla i klassen att Connor inte ska få följa med på skolresan eftersom han har skolkat mycket på sistone. Antagligen är det just Connor som behöver komma iväg mest av dem alla. Han har det jobbigt hemma med en pappa som har stuckit från familjen och en alkoholiserad mamma. Connor har aldrig varit på semester, och än mindre paddlat kanot. Och nu ska han alltså inte heller få prova varken det ena eller det andra. "Jag har ju mailat din mamma flera gånger om det här, har hon inte berättat det?!", frågar läraren. Om inte Connor får följa med vill heller inte Sebbe det. Fy, vad taskigt av läraren! Alla ska ju följa med, alla har ju tillsammans jobbat ihop pengarna till resan! Men det blir som bestämt, Connors plats i bussen är tom på resan till lägerskolan på gamla Ormberget.

Sebbe och Connor messar till varandra hela bussresan och bestämmer att Connor ska ta en buss på kvällen till lägerskolan. Han kan sova i båtskjulet och så kan de busa med elake Wille - han kan gott bli bortgjord inför klassen med hundbajs i sängen! Sagt och gjort, Connor letar upp en hundbajs i parken som han stoppar ner i ryggsäcken väl inplastad och hoppar på bussen. Sebbe smyger iväg från klasskompisarna och möter upp Connor på busshållsplatsen. Men på vägen tillbaka till lägerskolan går de vilse. När de ser ett hus går de in på gården för att fråga om vägen. Om det nu bor någon där - huset är ödsligt och fallfärdigt. Plötsligt kommer en kutryggig, smal gubbe fram och blänger på dem. "Och vad snokar ni efter?" frågar han surt. Han tvingar killarna att stänga av sina mobiltelefoner - han påstår sig lida av elallergi. Sedan tar han med dem in i huset för att visa på en karta hur de ska gå för att komma till gamla Ormberget. Sebbe försöker förstå kartan och memorera vägen som gubben pekar ut, men Connor blir rastlös och kikar under tiden runt lite i gubbens hus. Det Connor ser gör honom rädd. Otroligt skrämd. Gubben verkar spritt språngande galen, det verkar som om han planerar att bränna ner lägerskolan på gamla Ormberget. Han har en karta över området uppsatt på väggen, med en massa ditritade kors runt lägerskolan, och på pappret i den gamla skrivmaskinen på skrivbordet läser Connor att på lördag ska alla barnen dö...

Connor och Sebbe måste varna klassen! Men hur ska de få läraren och alla kompisar att tro på att en tokig gubbe kommer att bränna ner dem och hela lägerskolan på lördag, det låter ju för galet för att vara sant?!

Ingen kommer undan är en spännande rysare för dig från 10 år. Boken har jättefina illustrationer gjorda av ingen mindre än musikern Lars Winnerbäck.

9789172261877


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar