måndag 6 maj 2019

Selma, Tora och Kitty av Katja Tydén

Selma har åkt ut till skärgården med mamma, pappa och lillebror Fred, för att tillbringa sommarlovet hos mormor och morfar. Solen skiner, vattnet ligger spegelblankt, pappa har byggt färdigt lekstugecaféet och allt känns så där perfekt som det gör när man har hela sommarlovet framför sig. Mamma och Selma simmar ut till stenen och det är så skönt i vattnet att ingen av dem vill gå upp. På kvällen ska mamma åka tillbaka till stan för att jobba sina sista arbetsveckor innan hennes semester börjar.

Nästa förmiddag går Fred och morfar ner till båtarna och mormor ska gå till affären. Pappa vilar sig. Han har nyss blivit frisk från cancer, men är fortfarande ofta trött. Selma har tråkigt och längtar efter mamma. Hon följer med mormor till affären för att ha något att göra. Utanför affären träffar hon en jämnårig tjej som berättar att hon heter Tora, är nyinflyttad och gärna leker imorgon. Oj! Har Selma fått en ny kompis? Ja, Selma och Tora blir bästa kompisar och leker hemma hos Tora varenda dag. Tora har flera syskon och många husdjur och de hittar alltid på något kul att leka.

Vips så har två veckor gått och mamma kommer tillbaka till ön med båten. Det känns så härligt att träffa mamma igen! De bestämmer sig för att packa matsäck, tält och sovsäckar och åka ut på utflykt med båten över natten. Åh vad det är härligt med sommarlov! Men sedan börjar eländet...

Fred blir under utflykten getingstucken i munnen. Det visar sig att han är allergisk mot getingstick, för plötsligt är halsen så uppsvullen att han knappt kan andas. Ambulanshelikoptern kommer och hämtar mamma och Fred. Pappa och Selma packar ihop utflykten och åker hem. Det är inte kul att vara på utflykt när Fred är på sjukhus. Pappa och Selma är ledsna och oroliga och väntar på att mamma ska ringa och berätta hur Fred mår. När de kommit tillbaka till mormor och morfar följer Selma med mormor till affären för att ha något att göra medan de väntar. På affären träffar hon Tora. Men Tora hälsar inte på Selma, hon tittar bara surt på henne och går ut från butiken med två tjejer som Selma aldrig sett förut i släptåg. Är Selma och Tora inte bästisar längre? Hur ska det gå för Fred? Hur kunde den härliga sommaren plötsligt bli den värsta ever?!

Selma, Tora och Kitty är en jättefin bok om vänskap, syskon och husdjur. Den nästan doftar sommar och hav! Boken är perfekt att läsa tillsammans eller på egen hand under sommarlovet.   Passar från 7 år. 

Selma, Tora och Kitty är en fristående fortsättning på Selma och pappa. Jag har inte läst den första och hängde med bra i handlingen ändå.

9789132210051

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar