onsdag 8 maj 2019

Måns och Mahdi: Ramadan av Kim Fupz Aakeson

I ramadan-tider kommer här nu ett boktips kring ämnet.

Måns sitter och äter russin och tittar på ett våldsamt inslag på Youtube när det ringer på ytterdörren. Mamma ber Måns att öppna dörren, men han har inte tid,  han jobbar med ett viktigt skolarbete. Till slut får mamma öppna dörren. Det är Måns kompis Mahdi som kommer och hälsar på. Måns bjuder på sina russin, men Mahdi tackar nej eftersom det är ramadan. Då äter och dricker muslimer inte förrän på kvällen, när solen gått ner. Det står i Koranen, berättar Mahdi. Får du inte ens äta ett endaste litet russin, frågar Måns. Nix, svarar Mahdi.

Då börjar Måns att retas med Mahdi. Försöker läska honom med russinen, berättar hur ovanligt mjuka, saftiga och söta de är. Årets godaste! Till slut börjar de bråka om det sista lilla skrynkliga russinet. Ett ynka russin handlar alltså bråket om.

Måns och Mahdi: ramadan är en av flera böcker om killarna som är bästa vänner. Bästa vänner som skrattar och har roligt ihop ibland, och bråkar och är taskiga mot varandra ibland. Så som det brukar vara med bästa vänner helt enkelt. Böckerna om Måns och Mahdi är roliga och lättlästa, och har bildrutor och pratbubblor som gör det roligare och lättare att läsa. Passar från 9 år.

9789178250899

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar