måndag 18 mars 2019

När Eli mötte Amy av Johanna Nilsson

Innan Amy började i klassen var Eli osynlig. Syntes inte, hördes inte. Vågade inte. Eli kan spela många olika instrument och sjunga. Men han är självlärd, för han vågar inte spela och sjunga inför någon annan. Innan Amy började i klassen satt Eli alltid i ett hörn av matsalen. Syns man inte, hörs man inte, får man kanske vara ifred.

Allra värst är Stina, Oskar och Jens. Allra allra värst är Stina. Hennes pappa sitter i gruvbolagets styrelse, och sitter därför på mycket makt i staden. Många av klasskompisarnas föräldrar jobbar i gruvan. Det finns inte så många andra jobb runt omkring. Stina utnyttjar sin pappas position. Hon har skickat anonyma sms till många i klassen med hot och hat. 

Men när Amy börjar i klassen blir allt annorlunda. Amy syns, tar plats och är sig själv. Hon tackar nej till Stinas erbjudande att röka cigg på rasten, utan väljer att hänga med Eli. Amy sätter sig självmant bredvid Eli i klassrummet, väntar på honom på rasten, följer med honom till matsalen och frågar om han vill följa med hem till henne efter skolan. Eli fattar ingenting. Ingen har någonsin gjort så förut. Amy spelar också musik och har egen replokal. Kan det bli bättre?

Stina blir vansinnig när Amy väljer Eli istället för henne, och skickar så klart sms även till Amy:

Jag känner någon som kan se till att gruvbolaget behöver marken där ni bor.
Jag känner någon som kan se till att din bögkompis farsa får sparken.
Åk hem till Stockholm, jävla 08:a! Du passar inte in här!
Ert fula blå trähus brinner nog väldigt lätt. Välkommen till helvetet! (s. 44-45)

Ingen av de andra som fått Stinas hemska sms har vågat göra något, inte vågat berätta för någon vuxen. Men Amy tar inte skit. Hon vill polisanmäla. Hon tänker berätta. Eli bubblar av lycka inombords. När Eli mötte Amy. Då förändrades allt.

När Eli mötte Amy är del 1 av en ny serie av Johanna Nilsson, som träffsäkert och lättläst beskriver mobbing, utanförskap, dålig självkänsla och vänskap. Passar från 10 år. 

9789188793607

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar