söndag 30 april 2017

Glad och lycklig? Knappast av Thomas Halling

Linn har historieprov imorgon. Alla i klassen pratar om provet, alla har pluggat jättemycket. Linn har inte hunnit plugga alls. Hon har suttit barnvakt hela helgen åt Milla, hennes halvsyster. Pappa och hans nya fru Lisa hade en massa ärenden att göra.

Mamma sitter hemma och röker vid tv:n hela dagarna och väntar på att Linn ska komma hem, så att hon kan skicka henne att gå och handla nya cigaretter. Fixa mat och tvätta. De ska städa hela lägenheten tillsammans också. Linn tycker egentligen att mamma kan göra allt det där själv, hon jobbar ju inte och sitter ju bara hemma hela dagarna! Men hon vill inte göra mamma mer ledsen. Då kanske hon börjar dricka igen....

För att hinna plugga till historieprovet får hon helt enkelt skolka på provdagen. Hon sjukanmäler sig per telefon, säger till mamma att de har studiedag och pluggar hela dagen. Det känns bra att hinna plugga ostört, men det värker i magen av att skolka och ljuga.

Aisha har frågat om Linn vill följa med och provspela i hennes innebandylag. Linn älskar att spela innebandy på gympan och vet att hon är ganska bra på det också. Hon skulle verkligen vilja börja, men egentligen hinner hon inte med det. Det tar mycket tid att sköta hemmet, handla och vara barnvakt. Och antagligen kostar det mycket pengar att spela innebandy...

I skolan är Isse och Oskar skitjobbiga, de retas och fäller taskiga kommentarer omkring sig. När Linn kommer tillbaka till skolan efter sin "sjukfrånvaro", säger Oskar högt inför hela klassen och inför läraren:"Så sjuk var du nog inte, jag såg dig och Aisha på väg till bandyn!"

Glad och lycklig? Knappast!! Det enda som känns bra och lite pirrigt är när Habib tittar på henne. Då blir Linn alldeles varm i kroppen :)

Glad och lycklig? Knappast är en lättläst bok om ett svåra ämnen som är viktiga att prata om. Skilda föräldrar som är osams, ny familj, alkoholmissbruk, depression, och mobbing. Skola, vänskap och pirrig kärlek. En bok om livet och vardagen för en trettonårig tjej.

Boken passar dig som är 10 år och uppåt, och är även en bra högläsningsbok som kan leda till funderingar och samtal.

9789150117981

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar